Deze week kwam het CBS naar buiten met de laagste score van het consumentenvertrouwen sinds het begin van het meten (-44). Een gevolg van een laag consumentenvertrouwen is dat de burgers de hand op de knip houden. Bij het meten van het consumentenvertrouwen (door middel van de 5 standaardvragen) via Peil.nl blijkt er een steeds duidelijkere relatie te liggen met leeftijd.
Bij Nederlanders tussen 18 en 30 is het consumentenvertrouwen -23, en bij de groep 50+ is dat -57. Vergeleken met voorgaande jaren (in 2011 en 2012 is dat door Peil.nl gemeten in opdracht van 50PLUS) zagen we ook dat dit verschil steeds verder toenam. Deze -57 is dan ook veruit de laagste score die bij die ouderen ooit is vastgesteld.
2013-02-24
De relatie tussen het consumentenvertrouwen en de politieke voorkeur is heel sterk, zoals uit de tabellen blijkt. (zij ook de bijlage (pdf)) Kiezers van de PVV hebben een consumentenvertrouwen van -71(!). De scores voor kiezers van SP en 50PLUS liggen rond de -65. Die van de kiezers van D66 ligt op -15 en die van de kiezers van VVD en CDA tussen -30 en -35. Dat zijn enorme verschillen
Een van de 5 vragen voor het consumentenvertrouwen is hoe men verwacht dat de eigen financiële situatie zich de komende 12 maanden zal ontwikkelen. Ongeveer 25 procent zegt dan” duidelijk slechter”. Twee derde deel van deze groep kiezers geven aan PVV, 50PLUS of SP te stemmen, 10 procent VVD of D66. Maar van de groep die denkt dat het de komende 12 maanden (iets) beter zal gaan (bijna 20 procent van de Nederlanders) geeft maar 14 procent aan PVV, 50PLUS of SP te stemmen en wel 42 procent VVD of D66.
Dit zijn echt ongekend grote verschillen, die enerzijds laten zien hoe fundamenteel de problemen zijn t.a.v. het consumentenvertrouwen (met afnemende consumentenbestedingen). Maar anderzijds ook dat er structurele ontwikkelingen aan de gang zijn rondom de politieke voorkeur. Het is niet goed te zien hoe, zonder dat de economie fors aantrekt, c.q. de bestedingsruimte van veel kiezers duidelijk toeneemt, de regeringspartijen samen weer in de buurt van de meerderheid kunnen komen.
Deze week zijn er amper verschuivingen in de zetelaantallen. Wel zien we dat 50PLUS nog 1 zetel stijgt (naar 17) en omdat CDA er 1 daalt, is 50PLUS nu ook voorbij het CDA. Zeker als we in aanmerking nemen dat 50PLUS het voor het overgrote deel alleen moet hebben van kiezers boven de 50 jaar (ongeveer de helft van het electoraat) is 17 zetels een zeer hoge score.
De hoge score van 50PLUS komt mede door de beschreven relatie tussen hoge leeftijd en het lage consumentenvertrouwen. Mede daardoor komen de kiezers van 50PLUS onder de ouderen van alle partijen naar deze partij toe.