Danny Hesp, ex-profvoetballer en voorzitter van de spelersvakbond VVCS, nam vanochtend deel aan het gesprek over gedragsregels en de kritiek op scheidsrechters in het betaald voetbal, georganiseerd door de KNVB. Aanleiding was het commentaar van prominenten uit de voetballerij op de Nederlandse arbitrage, die van een bedenkelijk niveau zou zijn. “Ik geef de scheidsrechters in Nederland een 7”, stelt Hesp tegenover ThePostOnline, “maar er mag best wat mannelijker gevoetbald worden.”
Het verhaal is inmiddels bekend. Na de tragische dood van grensrechter Nieuwenhuizen werd een handvest betaald voetbal getekend door spelers, coaches en de KNVB. De kern van het handvest was dat de richtlijnen omtrent commentaar op de leiding strenger gehandhaafd zouden worden. Want: de voetballers en coaches dienen zich vanuit hun voorbeeldfunctie respectvol te gedragen. “En dat ging de goede kant op”, stelt Hesp, die merkte dat alle partijen zich positief opstelden tegenover het handvest.
“De scheidsrechters waren tevreden met het onderling respect, maar de laatste weken nam de kritiek op de arbitrage weer toe.” Zo vergeleek Marco van Basten het veldvoetbal met zaalvoetbal, omdat scheidsrechters te snel voor een overtreding floten. “Maar voor mij is dat geen aanleiding om weer een gesprek met de KNVB aan te gaan. Het is van alle tijden dat spelers en trainers kritiek op de arbitrage hebben, maar ze hebben toch zeker net zoveel kritiek op elkaar.” De voormalig speler van AZ en NEC vervolgt: “Er wordt gewoon veel gepraat op het veld, in mijn tijd net zo goed. Dat hoort bij het spelletje.”
Volgens Hesp moeten de scheidsrechters de richtlijnen over commentaar op de leiding niet te streng hanteren. “Zolang een voetballer zich normaal tot de arbitrage wendt en vraagt hoe zij een spelsituatie gezien hebben, zal geen scheidsrechter een gele kaart geven. Ook als je niet de aanvoerder bent mag je heus wel wat aan de scheids vragen, hoor. Als je het maar normaal brengt. Spelers moeten niet monddood worden gemaakt”
Hoe hoog het niveau van de Nederlandse scheidsrechters is vergeleken met het buitenland, durft de voorzitter van de spelervakbond niet te zeggen, “maar we staan er goed op in het buitenland.” Zelf beoordeelt hij het scheidsrechterscorps met een 7, “omdat het van mij ook allemaal wel wat mannelijker mag.” De ruimte voor verbetering zit hem ook in het consequenter fluiten bij gelijke overtredingen. “Maar scheidsrechters moeten fouten kunnen maken, dat doen voetballers zelf ook.”
Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen stelde eerder vandaag dat de partijen weer op een lijn zaten. Hesp bevestigde namens de aanvoerders van de Eredivisieclubs nogmaals het getekende handvest betaald voetbal, in de hoop dat er op korte termijn niet weer een ingelast gesprek zal worden gehouden. “In mei staat het volgende overleg gepland, ik hoop niet dat we daarvoor weer bij elkaar hoeven te komen.”