Imtech is het zoveelste voorbeeld van een bedrijf dat niet bij zijn core business bleef en door de eurotekens in de ogen in de problemen raakte. Het technologiebedrijf maakte vandaag bekend 300 miljoen te moeten afboeken en een aandelenemmissie te moeten doen om niet om te vallen.
Nederlandse bedrijven lijken het bijzonder aantrekkelijk te vinden om dingen te gaan doen waar ze eigenlijk niet voor zijn opgericht. Gevolg, ze vallen (bijna) om. Een greep uit gezonde Nederlandse schoenmakers die niet bij hun leest bleven en daar de gevolgen van hebben moeten voelen.
De SNS Bank, een keurig spaarbankje dat het hoog in de bol kreeg. ‘We willen serieus meegaan met de grote jongens’, zei toenmalig CFO Ronald Latenstein in 2006. Dat hebben we geweten ook.
SNS ging investeren in rare vastgoedprojecten in Luxemburg en langs de A2. De vastgoedbubbel knapte en het verdere resultaat kennen we.
Imtech is een keurig ICT- en techniekbedrijf. De omzet van het bedrijf groeide de afgelopen jaren gestaag. Maar het bedrijf zit nu aardig met de gebakken peren. Het bedrijf haalde zijn grootste order ooit binnen met een pretpark in Polen? Wat zegt u? Jawel, een pretpark in Polen.
De technisch dienstverlener ontdekte begin februari dat het helemaal geen geld ontvangt voor de werkzaamheden in het betreffende pretpark. Ook kwam fraude aan het licht. Inmiddels heeft Imtech al 300 miljoen afgeboekt op de order van 680 miljoen. Het bedrijf maakte vandaag bekend dat het 500 miljoen aan extra aandelen wil uitgeven om overeind te blijven.
De dollartekens bij de grote order zijn inmiddels verdwenen. Het bedrijf houdt inmiddels rekening met het scenario dat het volledige pretpark niet door gaat.
Een woningcorporatie is ooit bedacht om woningen te bouwen, beheren en verhuren. Woningcorporatie Vestia bedacht echter nog een andere interessante business. Derivaten.
Vestia gokte met de renteverzekeringen op rentestijgingen. Toen die rentestijgingen uitbleven zat Vestia met een probleem. De corporatie had voor een waarde van maar liefst 23 miljard van dit soort waardepapieren op de balans. Een woningcorporatie die ging speculeren met waardepapieren, de afloop is bekend.
De woningcorporatie moest worden gered en de topman zit inmiddels lekker op Bonaire. Hadden ze maar gewoon lekker huizen verhuurd, had een hoop ellende gescheeld.
Ook het scholengemeenschap Amarantis had een beetje veel derivaten en dreigde om te vallen. Zelfde verhaal als bij Vestia. Ook bij de derivaten van Amarantis ging het niet helemaal lekker en moesten er verliezen worden genomen. Probleem, want wie moest nu de skybox bij FC Twente en de tweede leaseauto van de bestuurders betalen?
Amarantis werd opgesplitst in verschillende scholengemeenschappen en doet nu weer waar voor het is opgericht. Les geven.
Zomaar een greep uit de schoenmakers die niet bij hun leest bleven. Zodra de eurotekens in de ogen springen bij onze Nederlandse bedrijven gaat het vaak mis. Laat ons calvinistische Nederlanders doen waarvoor onze bedrijven zijn opgericht. Voor iedereen beter.