Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek:

01-03-2013 10:01

Beste Chris, 

Vorig jaar waren er lijsttrekkersverkiezingen bij het CDA. Opeens zagen we elke dag Mona Keijzer op de televisie. Ze kwam uit Purmerend en wilde leider van het CDA worden. Het leek alsof iedereen haar leuk vond. Toen verloor ze de lijsttrekkersverkiezingen en nu zien we haar nog maar nauwelijks. Hoe kan dat?

Geen Mona Keijzer

 

Beste Geen Mona Keijzer,

Vroeger was het normaal dat politici eerst hun sporen verdienden in de lokale politiek en in allerlei partijorganen, voordat ze lid werden van de Tweede Kamer. Mona Keijzer is iemand die op deze manier carrière heeft gemaakt. Ze was lang lokaal actief in Purmerend en zat in allerlei partijcommissies, zoals het Strategisch Beraad wat nadenkt over de toekomst van het CDA. Keijzer was binnen de partij allang bekend voordat iemand haar ooit op televisie had gezien.

Keijzer was het enige frisse gezicht bij de lijsttrekkersverkiezingen. Ze werd voor velen al snel een aantrekkelijk CDA-gezicht. Het CDA zat ook verlegen om nieuwe, vlotte gezichten. Zij wist kiezers aan te spreken, of beter: dat hebben we in de media heel vaak gehoord. Er bestaan ongetwijfeld kiezers die Keijzer goed vinden. Maar hoeveel kiezers dat zijn weet niemand. Als geroepen wordt dat Mona Keijzer zo enorm populair was, praten mensen elkaar dat vooral na.

Een van de 150

Hoe lang houd je het beeld van een populaire CDA-er in stand? Niet lang. Keijzer kwam als tweede op de kandidatenlijst en kreeg tijdens de campagne nog steeds veel publiciteit, maar sinds de verkiezingen is ze een heel gewoon Kamerlid geworden: een van de 150. En wat is het kenmerk van Kamerleden? Juist: dat ze niet vaak op televisie komen en dat ze grotendeels onbekend zijn. Er zijn nauwelijks Kamerleden die continu de pers halen met nieuwe voorstellen en initiatieven en daardoor enorm populair zijn. Kamerleden twitteren vooral. En de meeste burgers lezen die tweets niet.

Of Kamerleden in de media komen, hangt vooral van hun portefeuille af. Keijzer is woordvoerder langdurige zorg (AWBZ), Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), jeugdzorg, medische ethiek, emancipatie en cultuur. Dit zijn niet de slechtste portefeuilles om mee in de media te komen, maar ook niet de beste. Pas als er enorme cultuurbezuinigingen aankomen, het kabinet euthanasieregels wil versoepelen of flink gaat korten op de AWBZ zien we Mona Keijzer weer op televisie. Maar dan moet de politieke onrust niet te groot worden, want anders neemt fractievoorzitter het over.

Net mensen

Politici zijn net mensen. Als je ze net leert kennen zijn ze nieuw en verrassend, maar op den duur gaan ze vervelen. Toen Keijzer nieuw was, leek ze fris, modern en nieuw, maar dat houden politici niet eindeloos vol. U en ik doen dat immers ook niet. Uiteindelijk moeten Kamerleden het politieke handwerk gaan doen en daarmee kom je niet in de publiciteit. Het is een zwaar bestaan, dat Kamerlidmaatschap. Hard werken en alle aandacht gaat naar je fractievoorzitter.

Chris Aalberts beantwoordt elke vrijdagochtend een vraag over politiek. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected]