Michael Boogerd heeft bekend doping gebruikt te hebben tussen 1997 en 2007. Dat het epo rijkelijk door zijn aderen vloeide legde de wielrenner geen windeieren. Maar Boogerd zou misschien zijn prijsgeld en/of salaris moeten terugbetalen. Hoeveel zou de recente bekentenis van Boogerd kosten?
“Hoeveel een wielrenner gemiddeld verdient, dat is moeilijk te achterhalen. Ploegen communiceren daar nu eenmaal niet graag over.” Klopt als een bus. Er zijn wel wat algemene gegevens beschikbaar.
Het winnen van een etappe van de Tour de France staat garant voor enkele tienduizenden euro’s, wat Boogerd meerdere malen gelukt is. Een renner bij een ploeg van World Tour heeft recht op minstens 30.000 euro per jaar. Maar goed, daar zal Boogerd ook niet rijk van geworden zijn.
Tot daar de berekening van de jaarinkomsten van Boogerd in 2006 is. Remco Regterschot telde zijn salaris en premies op en kwam uit op 1.550.000 euro.
Het lijkt niet meer dan logisch dat salarissen van renners naar verloop van tijd stijgen. Je krijgt (net als bij het betaald voetbal) een vedette-status, schrijft steeds meer titels op je naam en wordt naar verloop van tijd kopman. Dat betaalt zich uit. Letterlijk.
Gaan we uit van 1.550.000 euro in het voorlaatste seizoen van deze dopinggebruiker, dan ligt het voor de hand dat hij in zijn laatste seizoen nog meer verdiende. Er valt te redeneren dat de totale inkomsten van Boogerd over tien jaar tijd op minstens tien miljoen euro liggen, daar hij in de laatste twee jaar minstens drie miljoen verdiende.
Van die tien miljoen die Boogerd bij elkaar geschraapt zou hebben in zijn doping-tijdperk, is waarschijnlijk het kleinste deel daarvan afkomstig uit winstpremie’s. Veel meer dan 20.000 euro is het prijzengeld doorgaans niet en zoveel titels heeft Boogerd ook weer niet op z’n naam staan.
In dat opzicht is het wielrennen niet te vergelijken met de bankensector: bonussen als winstpremie’s zijn in vergelijking met het totale salaris vrijwel nihil. Het zou dan ook een mooi gebaar zijn als Boogerd zijn winstpremie’s inlevert, het zal allerminst het faillissement van de wielrenner betekenen. Gewoon doen dus, Michael.