Vitesse speelt nooit meer met rugnummer 4. Dat was het nummer van Theo Bos, het clubicoon dat vorige week aan de gevolgen van alvleesklierkanker overleed. Vandaag wordt ‘Mister Vitesse’ geëerd met een grootse afscheidsbijeenkomst in Stadion Gelredome. Maar morgen denken de fans weer aan hem. En volgend jaar ook. En over tien jaar nog steeds. Het dragen van een Vitesse-shirt met rugnummer 4 is namelijk voorgoed een blijk van trouwe clubliefde geworden, met Theo Bos als eeuwig voorbeeld. De personificatie van een rugnummer is een bekend eerbetoon in de voetballerij. ThePostOnline zet enkele opvallende voorbeelden op een rijtje.
Wie nummer 14 zegt, denkt aan Johan Cruijff. Opvallend is dat dit rugnummer bij Ajax pas vijf seizoenen geleden bevroren is, terwijl toch al langer bekend was dat Cruijff van onschatbare waarde is geweest voor het Nederlands voetbal. De fans zullen toch raar opgekeken hebben bij het zien van mindere goden als Brutil Hose en Jan van Halst met hetzelfde rugnummer. Ook bijzonder is dat Marvin Zeegelaar in 2010 per ongeluk nummer 14 droeg in een oefenwedstrijdje.
Paolo Maldini is AC Milan. De verdediger die maar liefst 25 seizoenen voor de Rossoneri speelde droeg rugnummer 3 en na het beëindigen van zijn carrière in 2009 draagt niemand meer rugnummer 3. Nooit meer. Zo simpel is het, of niet? Nou, in het geval Maldini gaat het eerbetoon gepaard met een clausule. Mocht een van zijn zonen ooit het eerste elftal van AC Milan halen, dan is de eer van het nummer voor deze Maldini-telg. Anders niet.
Het voetbalgekke Napels heeft Maradona heilig verklaard. Het is vloeken in de kerk om als speler van Napoli alleen al aan het rugnummer 10 te denken. Toch heeft Maradona daar zelf een andere mening over. In 2011 vroeg hij zelf aan Napoli-speler Lavezzi om dat nummer gewoon weer te dragen. Lavezzi reageerde trots, maar verstandig: “Het is aan de fans om dat te bepalen.” En dus speelt niemand ooit nog met nummer 10.
Het Argentijnse elftal wilde een zelfde eerbetoon aan de grootheid Maradona. Sepp Blatter stak daar namens de FIFA echter een stokje voor. Volgens de reglementen mag tijdens eindtoernooien niet worden afgeweken van de nummers 1 t/m 24. Blatter opperde het idee om nummer 10 aan de derde keeper te geven, maar inmiddels heeft zich een andere oplossing voor het probleem aangediend: Lionel Messi.
De aanleiding voor het opdragen van een rugnummer kan, zoals nu bij Vitesse, ook droevig zijn. Nog vers in het geheugen ligt het overlijden (2005) van FC Utrecht-speler David di Tommaso. De 26-jarige Fransman overleed in zijn slaap en de voetbalwereld was diep geschokt. Zowel het bestuur van FC Utrecht als het bestuur van zijn oude club Sedan besloot zijn rugnummer voor altijd vrij te houden. FC Utrecht speelt zonder nummer 4, Sedan speelt zonder nummer 29.
Ook de Kameroener Marc-Vivien Foé, die op het veld in elkaar zakte, wordt nog altijd bij twee clubs herdacht. Manchester City bewaart zijn nummer 23 en RC Lens speelt zonder nummer 17.
In Spanje wilde Sevilla de overleden speler Antonio Puerta (nummer 16) voorgoed eren, maar de Spaanse voetbalbond heeft net als de FIFA strenge regels op dit gebied. De selecties dienen rugnummer 1 t/m 25 op de shirts te dragen, waardoor het eerbetoon slechts tijdelijk kan worden toegestaan.
Voetbalclubs bestaan bij de gratie van hun fans. En die fans verdienen dus ook een rugnummer. Althans, zo denkt een aantal clubs erover. Feyenoord dankt Het Legioen met shirtnummer 12, een knipoog naar de figuur van De Twaalfde Man. Een dergelijk eerbetoon is in Japan heel gebruikelijk, daar speelt bijna ieder club zonder nummer 12. In Zweden maken AIK en Djurgarden hun liefde voor de fans nog duidelijker: beide clubs spelen zonder nummer 1.
Wat verder nog opvalt is dat Schalke ’04 wel erg gortig met dit eerbetoon omgaat. Sterspeler Raúl diende de club slechts twee seizoenen en toch wordt zijn rugnummer 7 voortaan niet meer op het wedstrijdformulier geschreven. Juventus-ster Del Piero toonde zich na negentien jaar trouwe dienst in Turijn bescheiden door voor deze eer te bedanken en het Japanse Sagan Tosu eert met nummer 17 Sakata Michitaka, de man die nooit een wedstrijd voor de club speelde, maar op de achtergrond erg belangrijk is geweest.
Het shirt van een voetbalclub is heilig. Daar juichen de fans voor, wereldwijd. Als je als speler voor de eeuwigheid een rugnummer krijgt toebedeeld, zingen de fans voor altijd je naam. En dus wordt Theo Bos niet alleen vandaag herdacht, maar ook morgen. En over tien jaar nog steeds.
Rugnummerexpert Onno den Hollander van ThePostOnline vertelde over dit onderwerp bij Knooppunt Kranenbarg op Radio 2. Dat gesprek kunt u hieronder terugluisteren.