De after dinner dip overkomt de beste wel eens. Doodop en niet vooruit te branden na een heerlijke maaltijd. Maar waar komt ‘ie vandaan en belangrijker, hoe voorkom je hem?
De uitleg is heel simpel: suiker en koolhydraten zijn de grote boosdoeners. Wanneer je suiker– en koolhydraatrijk eet, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Daar reageert je lichaam vervolgens weer op door als een speer insuline aan te maken om deze enorme hoeveelheid aan suikers te bestrijden. Vervolgens daalt je suikerspiegel weer en moet je bijkomen van de oorlog die je lichaam voert tegen de suiker. Gevolg: je voelt je slap, moe en futloos.
Geraffineerde suiker zit in bijna alles wat we in de supermarkt kopen en je komt het ook op plekken tegen waar je het niet verwacht. Bijvoorbeeld in:
– Brood, crackers en beschuit
– Sausjes en dressings
– Bouillonblokjes
– Vleeswaren zoals paté, ham spek etc.
– Vrijwel alles in blik of pot (ja, ook in de groentes)
– Toastjes, borrelnootjes en chips
Geraffineerd wil zeggen dat de suiker wel gemaakt kan zijn van een natuurlijk product (zoals bijvoorbeeld de suikerbiet), maar dit product is zodanig bewerkt, dat alle vitamines en mineralen eraan onttrokken zijn.
Resultaat: je houdt een leeg en ‘futloos’ korreltje zoetigheid over. Je lichaam moet vitamines en mineralen uit andere voedingsstoffen halen om deze suikers te verwerken. Zonde, want die voedingsstoffen kunnen we zelf maar al te goed gebruiken.
Alle vormen van suiker die je in de winkel kunt kopen zijn op die manier bewerkt. Rietsuiker, basterdsuiker en fructose, allemaal geraffineerd. Maar hoe weet je of ergens suiker in zit? Heel simpel: je leest het etiket. Om het nog even wat ingewikkelder te maken, zijn er tientallen benamingen voor geraffineerde suiker. De meest voorkomende zijn:
– Suiker
– Kristalsuiker
– (Ruwe) rietsuiker
– Basterdsuiker
– Fructose(stroop)
– Kandij(suiker)
– Glucose(stroop)
– Melasse(stroop)
– Druivensuiker
– Vanillesuiker
– Geleisuiker
– Dextrose
– Maltodextrine
– Sacharose
– Sucrose
– Invertsuiker
Natuurlijk zit er ook suiker in fruit en andere onbewerkte producten, maar daar hoef je niet bang voor te zijn. Een mens heeft ook suiker nodig en een beetje zoetigheid voorkomt dat je gaat snaaien. We zijn erop gebouwd zoet lekker te vinden. Dat is niet aangeleerd, dat zit in onze genen. Zoet betekent in de natuur namelijk dat iets niet giftig is en veilig gegeten kan worden. En ook onze eerste voeding, moedermelk, is zoet.
Bitter daarentegen laat alle alarmbellen rinkelen. Vandaar dat kleine kinderen gruwelen van spruitjes. Eet (gedroogd) fruit en zoete groenten als wortel en agave, dan wordt de suiker vergezeld door vezels en goede voedingsstoffen. Je lichaam is dan in staat de suiker langzaam aan je bloed af te geven, waardoor je bloedsuikerspiegel niet ineens omhoog schiet.
Alles heeft zijn eigen getal op de glycemische index (GI). De GI geeft aan hoe snel iets als glucose (suiker dus) opgenomen wordt in het bloed. Hoe sneller de opname, hoe sneller je bloedsuikerspiegel omhoog en weer terug schiet. Alles beneden de 55 op de GI wordt gezien als laag. Producten met veel en snelle koolhydraten, zoals aardappels, worden heel snel afgebroken en geven hun glucose af in onze bloedbaan, waardoor je dus heftig piekt en daalt. Langzame koolhydraten, zoals banaan, geven dat effect stukken minder. Voorbeelden (completere lijst vind je hier, uitleg hier.)
Noten en pinda’s: 15
Bittere chocola: 22
Rijststroop: 25
Volkorenbrood (biologisch): 40
Ahornsiroop: 45
Honing: 55
Bruin brood: 65
Witte rijst: 70
Wit brood: 80
Friet en aardappels: 95
Geraffineerde suiker: 100
Bier: 110(!!)
Gebruik dus voortaan ahornsiroop om yoghurt en pannenkoeken met te zoeten en eet noten en pinda’s als tussendoortje. Verminder je je suikerinname, dan ga je je geheid fitter voelen. Bijkomend voordeel is dat je huid ervan opknapt en van vieze luchtjes uit je mond heb je ook geen last meer. Het is lastig om geraffineerde suiker te bannen en in het begin zal niets je zoet genoeg smaken. Maar het went en voor je het weet is je after dinner dip verleden tijd.
Kijk voor inspiratie en recepten nog even hier.