Geen kaartje voor Het Boekenbal en bang dat je een glamourfeest mist? Niet getreurd: zo vreselijk gaaf is het ook weer niet. We geven je tien redenen om je niet een totale nobody te voelen omdat je niet bent uitgenodigd voor deze schrijversfuif.
Het werkt zo: uitgevers maken een lijstje met schrijvers die ze cool vinden en naar het boekenbal moeten. Dan kiezen de eindbazen van het CPNB een paar van die schrijvers uit en die mogen dan naar het Boekenbal. Geen gouden enveloppe die ‘zomaar, uit het niets’ op je deurmat valt. De uitgever lobbyt en tikt 150 euro af.
Schrijven doe je niet op TV of op toneel, dus hoef je geen Brad Pitt te zijn. En schrijvers dragen soms hele gekke brillen. Zoals deze.
Je kan bij de bar zelfs alleen maar afrekenen met muntjes. Die je dan eerst ergens anders moet halen. Drama. Het bewijs dat glamour in de polder niet werkt.
Maar dan echt disproportioneel duur.
“He, wat leuk dat je er ook bent en ook al ken ik je niet en ben je nog niet zo’n grote naam, kom er gezellig bij staan. Wil je wat te drinken? Sigaretten? Drugs? Hoeren? Zeg het maar.” – aldus nooit iemand op Het Boekenbal.
Terwijl er wel een dansvloer is. Dansen gebeurt pas na te veel drank en ziet er niet uit, naar goed Hollandsch gebruik.
Wat ideaal is als je wil dansen op die dansvloer waar niemand danst. Schrijven is ook netwerken en uit onderzoek blijkt dat netwerken beter gaat als je elkaar kan horen. Shocking.
Nederland is misschien wel vol, de Nederlandse schrijverswereld is overvol. Iedereen doet aan kunst en schrijven leer je op de basisschool, dus iedereen is schrijver. Er worden altijd meer gedichten geschreven dan gelezen. En het aantal schrijvers stijgt nog sneller dan de Griekse staatsschuld.
En het is een bende. Peoples all over the places, overal. In de gangen. Op de trappen. Je bent iedereen dus altijd overal aan het zoeken, want: kan in de hele Schouwburg zijn.
Dat kan toch niet? Er lopen daar allemaal schrijvers. Dan wil je boeken, heel veel boeken. En als dat niet lukt, dan op z’n minst één boek digitaal. In een pdf’je ofzo, dat je gemaild krijgt. Of een hele spannende alinea, op een bierviltje of op zo’n ludieke boekenlegger.
Glamour in de polder is armietiger. Blijf thuis. Lees een boek. Het is toch vreselijk koud buiten.