Economie

Geld wegsluizen bedreiging bezuinigingen

18-03-2013 13:29

De druk op solidariteit neemt door bezuinigingen behoorlijk toe. Ouderen sluizen hun geld weg om AWBZ-maatregelen te ontlopen en Cyprioten rennen massaal naar de pinautomaat om onder hun spaarheffing uit te komen. Welkom in bezuinigend Europa.

De politiek verzint een nieuwe financiële maatregel en de burger doet er alles aan om die maatregel te ontlopen. Logisch, de mensheid laat zich niet graag kaalplukken. Maar een lastig bijgevolg voor knelzittende politici.

AWBZ

Sinds 1 januari van dit jaar is de eigen bijdrage van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) een stuk hoger voor een vermogende oudere. Op alles boven persoonlijk vermogen van € 20.758 betaalt de oudere een extra heffing voor AWBZ. De oudere voelt zich.

Je “zuurverdiende centen” worden afgepakt. “Het is niet eerlijk.” Dat soort teksten komen nu uit de hoek waar de AWBZ-klappen vallen. Door een forse maatregel in de eigen bijdrage moeten ouderen met een beetje spaargeld fors meer gaan betalen.

Gevolg, ouderen proberen massaal zo snel mogelijk van hun geld af te komen om de maatregel te ontlopen. Notarissen draaien overuren. Erfenissen worden vast maximaal overgemaakt om het vermogen maar onder de twintigduizend euro te krijgen.

Russisch zwartgeld

Cyprus heeft het zwaar. Heel zwaar. Om niet failliet te gaan heeft het eilandje een slordige 10 miljard euro nodig. Om hier voor in aanmerking te komen moeten de Cyprioten zwaar bezuinigen.

Spaarders moeten een eenmalige heffing betalen om de staatskas van het eilandje te spekken.

Daar is de onderbuik.  ‘Cyprus is hét schakelpunt van Russisch zwart geld,’ zegt Sweder van Wijnbergen tegen het FD. Het zou dus terecht zijn dat de Cypriotische spaarders ook worden gepakt. Gevolg. Een bankrun. Cyprioten halen hun geld massaal van hun rekening. Dat was niet de bedoeling.

Menselijk

Het is allemaal erg menselijk. Natuurlijk moet er worden bezuinigd. Maar not in my backyard. Een uitvloeisel van  een krimpende economie en forse bezuinigen. De solidariteit gaat onderuit als maatregelen ook maar enigszins de indruk wekken dat ze ‘oneerlijk’ zijn.

Dat wordt nog gezellig de komende jaren.