Cyprus ontziet de kleine spaarder tot 20.000 euro met zijn veelbesproken bankenheffing. Alle spaarders onder de 20.000 euro worden niet aangeslagen voor de eenmalige bankenheffing om het eilandje in de Middellandse Zee te redden. Dat zou staan in een herzien plan voor de heffing, dat financiële commissie van het Cypriotische parlement vandaag bespreekt.
Deze ondergrens neemt de vrees voor een bankrun echter niet weg. Door alle geruchten over spaarderheffing is de vrees voor een bankrun op het eilandje behoorlijk toegenomen. Een nog grotere vrees is er voor het besmettingsgevaar van een bankrun voor andere Europese landen .
De ondergrens van 20.000 euro zou wel de paniek bij de armere Cyprioten wegnemen maar stimuleert de grotere spaarders nog niet hun spaargeld in Cyprus te houden. Het gevaar voor een bankrun is daarmee niet geweken.
Daarnaast is 20.000 euro nog altijd niet de 100.000 euro van het depositogarantiestelsel waar Europa zich aan gecommiteerd heeft. Dit stelsel garandeert voor elke spaarder dat zijn eerste 100.000 euro gegarandeerd zijn.
Ook Cyprus heeft zich hieraan gecommitteerd. Sterker nog, het is een vereiste voor deelname aan de eurogroep. Hoe slecht het ook gaat met een bank of land. De eerste 100.000 zijn gegarandeerd voor de spaarder.
Met deze zekerheid hangt veel samen. Er zijn weinig dingen slechter voor de economie dan onzekerheid. Door de spaarders met tussen de 20.000 en 100.00 euro nu toch een heffing op te leggen legt Cyprus een bom onder het garantiestelsel. Wat betekent dat voor spaarders in Griekenland en andere probleemlanden? Als spaargeld in Cyprus niet veilig is, waarom in Griekenland dan wel?
Onzekerheid, een slechte raadgever. Ook Griekse spaarders kunnen hierdoor worden aangestoken om spaargeld naar veiliger oorden te brengen. Een uitstroom van spaargeld kan uiteindelijk elk land de das om doen.
De eurogroep lijkt het voorstel om kleine spaarders te ontzien prima te vinden. Hoe maakt niet uit maar er moet snel 5,8 miljard euro op tafel komen om een steunpakket van 10 miljard uit Europa te kunnen krijgen. Welke maatregelen Cyprus daartoe neemt, lijkt Europa om het even te zijn.
Russische bedrijven zouden voor 19 miljard aan geld op Cypriotische banken hebben staan vanwege het gunstige belastingklimaat. Daarnaast staat er veel Russisch zwartgeld op Cypriotische banken. Daarom zou Cyprus spaarders (de Russen) graag laten meebetalen. De Russische president Vladimir Poetin noemde het plan daarom ‘oneerlijk en gevaarlijk’.
De Cypriotische banken zijn op dit moment gesloten, een bankrun is dus op dit moment niet mogelijk. Afgelopen vrijdag zou als meetmoment gaan gelden voor de spaardersheffing van 6,75 procent voor 20.000-100.000 en 9,9 procent boven de 100.000.
Geld weghalen heeft dus feitelijk gezien geen nut meer maar het gevaar voor een bankrun is nog niet geweken. De onzekerheid blijft bestaan in een land dat op omvallen staat. Onzekerheid, een slechte raadgever.