Wat erg! Twee jongens die een opgeknoopt hondje vasthouden! Een beetje een oude foto is het wel, en niet uit Nederland. De foto doet al sinds 2009 2008 de ronde en roept in mails, op Twitter en Facebook met een begeleidende tekst op tot opsporing van de jongens. Het tweetal komt uit Mexico en is ook al lang opgepakt. Niet dat dat de Nederlandse dierenpolizei in Gelderland (@Dierenpolitiegz) er van weerhoudt de foto in 2013 nog vrolijk rond te twitteren.
Wie herkend deze jongens? Weet u meer bel dan 0900-8844 of 144 yfrog.com/hwby5itj
— Dierenpolitie glz (@Dierenpolitiegz) 20 maart 2013
Hoewel de politie een zekere expertise heeft op het gebied van ‘online’ zitten er tussen de ‘gewone’ agenten natuurlijk ook de goed en minder goed voorgelichte personen. Daar is helemaal niets mis mee als degene zich op een ander deelgebied stort, maar het is niet de eerste keer dat een Politieaccount lekker een beetje loopt mee te hoaxen.
Dat er vele Twitteraccounts binnen de politie zijn is vanwege de directe betrokkenheid bij de burger te begrijpen. Toch geven deze incidenten -die zeer makkelijk te traceren hoaxes betreffen- aan dat er een betere coördinatie moet zijn ten aanzien van deze accounts. Wanneer zelfs de Politie een potje loopt mee te hoaxen komen echtere bedreigingen ook dichterbij: ze geven immers legitimiteit aan het soort berichten waar deze kettingbrieven doorgaans gebruik van maken.
“De politie waarschuwt voor deze zaak”, wordt op die manier langzaam een feit, waar anderen van zullen proberen te profiteren. De volgende keer hangt er iets minder onschuldigs aan als een oud hoax-plaatje. Juist voor dienstbare wakers over onze veiligheid is in deze voorzichtigheid geboden.
Wat betreft de versnippering: op de vraag welke accounts ‘echte politieaccounts’ waren op Twitter liet men ons weten zelf “geen lijst daarvan” te hebben. Toch een gemis.
De Politie heeft haar fout nu zelf ook ontdekt en tweet:
Vervolg tweet van jongens met hond: foto blijkt in 2010 ook al verspreidt te zijn. Mogelijk vanuit het buitenland gemaakt.
— Dierenpolitie glz (@Dierenpolitiegz) 20 maart 2013