Grote paniek onder puissant rijk Nederland. Jeroen Dijsselbloem, bedenker van het masterplan om Cypriotische spaarders ook te laten meebetalen aan het oplossen van de crisis in hun land, zou die spaardersheffing ook wel eens naar Nederland kunnen halen. Talloze tweets op het internet verder weten we nu dat dit niet gaat gebeuren. Immers, de bancaire sector op Cyprus is veel te groot voor de kleine economie van het eiland en bevat vooral geld van puissant rijke Russen, die daar hun zwart geld daar wit wassen. Dat moest worden aangepakt en daar geldt nu de spaardersheffing voor.
Maar omdat de Cypriotische overheid die rijke Russen niet wil aanpakken, moeten de kleine spaarders ook meebetalen. Zoals de kleine spaarders ook al bijna 1.6000 miljard euro betaalden om diezelfde bancaire sector in Europa overeind te houden.
Maar toch is rechts-Nederland er niet gerust op. Blijkbaar is men daar wel goed in staat om de crisis te veroorzaken, maar niet om hem op te lossen.
Dijsselbloem is een genie. Hij proeft de toenemende onvrede onder de kiezer, die het onverklaarbaar vindt dat de banken met miljarden belastinggeld worden geholpen, zonder dat er ook maar iemand ter verantwoording wordt geroepen. Bij de redding van SNS Reaal eerder dit jaar vond Dijsselbloem dat de veroorzakers maar eens over de brug moesten komen voor de ellende en zette de aandeelhouders buitenspel. Ook de overige banken in Nederland moesten meebetalen aan de redding van SNS Reaal. De Staat nam alle aandelen SNS Reaal over zonder dat de aandeelhouders daar ook maar één cent voor kregen.
De gulzige aandeelhouders, die juist geld als water verdienden met de ellende bij SNS Reaal, stapten naar de rechter en zelfs naar de Hoge Raad. Maar die stelde de minister in het gelijk; het nationaal belang preveleerde boven het individuele belang. Beleggen brengt nou eenmaal risico’s met zich mee. Risico’s die niet altijd door de belastingbetaler kunnen worden afgedekt.
Eindelijk doet Dijsselbloem wat een gekozen bestuurder moet doen en wat geen enkele bestuurder tot nu toe durfde, omdat het bang was voor kapitaalvluchtelingen. Dijsselbloem pakt met zijn plan de veroorzakers van de huidige wereldwijde economische crisis aan en dat juich ik toe. Het is een kleine stap; misschien zelfs maar een signaal. Maar het is er tenminste één.
Geldwolven, die over de rug van de weerloze belastingbetaler rijk worden van ellende, terwijl ze zelf naar belastingparadijzen als Cyprus vluchten om dat geld veilig te stellen. Dat geld is voortaan alleen nog maar veilig op de maan. Misschien zijn belastingvluchtelingen de eerste mensen op Mars. Beter zou zijn om de bankdirecteuren, bankmanagers en hedgefondseigenaren beet te pakken en flink uit te knijpen.
Maar met dit plan is tenminste een begin gemaakt. Ook al heeft het Cypriotische parlement het plan verworpen, het is een waarschuwing aan de veroorzakers van deze crisis: banken, die geld uitleenden dat er niet was, aan mensen die het eigenlijk niet konden betalen.
Blijkbaar willen Dijsselbloem en de zijnen niet langer belastinggeld in banken steken, die datzelfde belastinggeld weer doorschuiven naar hun bestuurders en in de vorm van vette salarissen en bonussen uitbetalen. Bonussen worden doorgaans alleen uitbetaald als de medewerker een vooraf afgesproken winstdoelstelling heeft gehaald, of een buitengewone prestatie heeft geleverd. Dat was bij geen van de banken het geval; toch keerden zij hun bestuurders miljoenensalarissen en –bonussen uit. Het wordt tijd dat daar een halt toe wordt geroepen en dat is precies wat Dijsselbloem doet.
Alleen denkt de Telegraaf daar anders over. De krant van wakker VVD, die niet vies is van wat opruiend populisme, speelt paniekvoetbal. Het suggereerde dat het plan ook wel eens naar Nederland zou kunnen worden gehaald. Immers, de bedenker van het plan is nu minister van Financiën in Nederland en bovendien nog van die socialisten ook!
Eerder wist de Telegraaf met zijn opruiend taalgebruik de inkomensafhankelijke premie van tafel te krijgen. In dat plan moesten puissant rijken een paar euro meer betalen aan zorg dan de mensen die het niet zo breed hadden. Dat vond de Telegraaf echt niet kunnen. Blijkbaar vindt de Telegraaf het helemaal niet erg dat de bankdirecteuren die deze crisis hebben veroorzaakt, met bijvoorbeeld torenhoge schulden en werkloosheidscijfers en zware bezuinigingen op bijvoorbeeld ouderenzorg als gevolg, ongestraft blijven.
De Telegraaf kijkt doorgaans niet verder dan zijn neus lang is en vergeet gemakshalve de oorzaak van de huidige wereldwijde economische ellende. Ziekenhuizen waar patiënten sterven omdat er te snel en te onzorgvuldig wordt geopereerd, openbaar vervoersbedrijven waar nog geen trein fatsoenlijk kan rijden en sociale werkplaatsen waar niemand meer wordt aangenomen. Ouderen, die niet goed meer kunnen worden verzorgd en verstandelijk gehandicapten die buiten de maatschappij vallen. Het komt allemaal omdat de overheid geen geld meer heeft aangezien het de banken heeft moeten redden.
Het wordt tijd dat bankdirecteuren zich gaan verantwoorden voor wat ze hebben gedaan. Het wordt tijd, dat de overheid ophoudt met het uitknijpen van mensen die toch al geen geld meer hebben en het geld gaat halen bij de puissant rijken die de afgelopen jaren optimaal hebben geprofiteerd van de huidige economische malaise. Het wordt tijd dat we massaal opruiende berichten als van de Telegraaf en protestpartijen als SP, PVV en 50+ negeren en de beschuldigende vinger eens wijzen in de richting van de mensen die écht aan de basis hebben gestaan van alle ellende waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Het wordt tijd dat we die mensen eens terecht wijzen en veroordelen. Het wordt tijd dat de bankdirecteuren verantwoording gaan afleggen voor alles wat ze hebben misdaan.
Verantwoording afleggen aan de rechter en aan de maatschappij. Het faillissement van het casinokapitalisme. Excuses maken, zoals ABN AMRO vorig jaar deed, is niet genoeg. De belastingbetaler bedanken in een paginagrote advertentie in alle landelijke dagbladen, zoals SNS Reaal begin dit jaar deed, is volstrekt onvoldoende. De mensen die dit alles hebben veroorzaakt, moeten worden gearresteerd en voor de rechter gesleept. Zij moeten boete doen naar de maatschappij; excuses maken en hun miljoenen terug geven aan de belastingbetaler.
Rijkman Groenink, Sjoerd van Keulen, Gerrit Zalm en al die anderen moeten op het schavot. Aanpakken die mensen en op water en brood achter de tralies. Al is het maar een paar dagen. Dan krijgt hun ego een dikke deuk en daarmee raak je ze pas echt.
Het kan toch niet waar zijn dat de argeloze belastingbetaler de kas van deze mensen maar blijft spekken? Daar moet zelfs de krant van wakker VVD het mee eens zijn.
Alhoewel, de Telegraaf verandert per dag vaker van standpunt dan Wouter Bos in zijn hele carrière deed. Hoe kan je puissant rijke bankdirecteuren, die hun geld hebben verdiend over de rug van de argeloze belastingbetaler, blijven verdedigen?