Afbeelding: Groninger Museum
Vandaag opent de tentoonstelling ‘Vrouwen van de Revolutie. Rusland 1907 – 1934’ in het Groninger Museum, die tot 18 augustus voor het publiek toegankelijk zal zijn. Een groot deel van de werken is voor het eerst in Nederland te zien. De tentoonstelling draait om de Russische avant-garde ten tijde van de revolutie (1917), waarin vrouwen een opvallend grote rol speelden.
In 1932 viel het doek voor de Russische avant-garde, toen Stalin het socialistisch realisme verhief tot officiële staatskunst. Tot die tijd namen zowel mannen als vrouwen deel aan de revolutie in de kunst. Hun rol was essentieel in de ontwikkeling van de moderne kunst, omdat zowel Frankrijk als Rusland aan het begin van de 20e eeuw het culturele epicentrum van Europa waren.
Zo’n 50 werken zullen uit het Tretjakov Museum in Moskou komen. De aandacht wordt gevestigd op belangrijke kunstenaressen als Aleksandra Ekster, Sofja Dymsjits-Tolstaja, Natalja Gontsjarova, Anna Kagan, Anna Leporskaja, Jelena Liessner-Blomberg, Ljoebov Popova, Olga Rozanova, Antonina Sofronova, Varvara Stepanova, Nadezjda Oedaltsova en Maria Ender. Ook hangt er werk van tijdgenote Alida Pott, een van de weinige vrouwelijke kunstenaressen van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg.
De tentoonstelling wordt gehouden in het kader van het bilaterale Nederland- Ruslandjaar (NLRF2013).