Economie

Onderzoeks-commissies kosten Staat miljoenen

21-03-2013 18:38

De commissie Cohen maakte veel discussie los in Nederland. De commissie was duur en trapte open deuren in. Binnen vier dagen tijd presenteerde twee Nederlandse onderzoekscommissies zijn bevindingen. Na de commissie Cohen kwam Wim Deetman met zijn bevindingen over misbruik in de Rooms-Katholieke kerk. Wat kost zo’n vuistdik rapport?

Werkloze politicus

De Nederlandse Staat streeft naar het terugdringen van het aantal onderzoekscommissies. Uit onderzoek van NRC blijkt dat dat verre van gelukt is.

Een onderzoekscommissie. De favoriete baan voor een werkloze politicus. Job Cohen verdiende 35.000 euro met 15 dagen werken aan een rapport waarvan iedereen al wist wat er in zou komen. ‘Mensen doen onder invloed van alcohol rare dingen.’ Maar dan wel 500 pagina’s. Totale kosten, vier ton.

Kerk

Een koopje vergeleken bij het rapport van de commissie Deetman over misbruik in de Rooms Katholieke kerk. Het rapport over het misbruik in de katholieke kerk kostte zo’n 10 miljoen euro. 3,2 miljoen voor het inhuren van onderzoekers en 7,3 miljoen voor het meldpunt. Totaal 10,5 miljoen euro.

Nuance. Dit onderzoek haalt wel schokkende feiten naar boven die we nog niet wisten. Het lijdend voorwerp van het onderzoek, de Rooms-Katholieke kerk betaalt deze kosten zelf.

Samson

De commissie Samson onderzocht seksueel misbruik in de jeugdzorg. De onderzoekscommissie bracht 42 zaken aan het licht die werden overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Woordvoerder Jaap Oosterveer laat namens het Ministerie van Justitie aan ThePostOnline dat de totale kosten voor de Commissie 3,96 miljoen euro bedroegen. De Commissie Samson had als looptijd juli 2010 – december 2012.

De krappe vier miljoen zijn volgens Oosterveer betaald voor het uitbesteden van tien deelonderzoeken en voor personeel, voorlichting en het meldpunt van de onderzoekscommissie.

Banken

Ook de financiële crisis was onderwerp voor een commissie. De commissie de Wit analyseerde ‘het crisismanagement van de overheid tijdens de bankencrisis’. Deze onderzoeksgroep was een zogenaamde parlementaire enquêtecommissie en bestond derhalve uit actieve Kamerleden. De kosten voor dit onderzoek lagen rond de  1,5 miljoen euro. Betaald uit het budget van de Tweede Kamer.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderzocht zelf ook misstanden in bankenwereld. Volgens woordvoerder van de NVB Jelle Wijkstra was het een onbezoldigde klus voor de commissieleden.

In de verdere kosten van de commissie heeft Wijkstra geen inzicht. Omdat de NVB de commissie heeft ingesteld en het geen parlementaire commissie betrof zijn de kosten voor rekening van de NVB.

Pak papier

Aardig dure business dus, zo’n rapport. Maar dan heb je ook wat. Het is appels met peren vergelijken. Een pak papier met open deuren of een diepgravend onderzoek dat schandalen naar boven haalt.

Maar dat weet je pas als het onderzoek is afgerond. En dan is het al betaald.