China heeft de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in de Afrikaanse infrastructuur. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB) stelt dat ruim 35 van de 53 Afrikaanse landen hier al van geprofiteerd hebben.
Naast inbreng van infrastructuur en kennis worden er veel Afrikaanse producten naar China geëxporteerd. Deze Chinese vorm van economisch beleid voeren met Afrika doet op microniveau denken aan een populaire ondernemingsvorm van nu: Social Entrepreneurship.
China is overal, zelfs tijdens het kijken van een Afrika special van het fameuze BBC-programma Top Gear komt het land ter sprake. Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond rijden met drie zeer goedkope auto’s op zoek naar de oorsprong van de Nijl door Afrika in de verwachting dat het een barre tocht wordt.
Het eerste deel van hun reis door Uganda valt de heren lichtelijk tegen. Mijlen lange, strakke tweebaanswegen. “It’s like being in Northern France”.
Gebruik maken van de voordelen die een economisch onderontwikkeld land bieden is niet nieuw. China zelf heeft haar groei te danken aan de kansen die goedkope arbeidskrachten ons boden. Massaal lieten wij onze producten in China maken. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog oorlog heeft Amerika zo ook ooit Europa uit het slop getrokken.
De handel tussen beide continenten doet Afrika goed. Het toont mede sinds de inmenging van Chinezen wereldwijd de sterkste groei van alle continenten. Sinds het begin van dit decennium is export van Afrikaanse goederen naar China meer dan verdubbeld. Ook hebben Chinezen speciale economische zones ingericht voor het maken van Afrikaanse eindproducten.
Tijdens een meeting van the China-Africa Business Council in Beijing bleek dat Afrikanen meer respect hebben voor de handels slimme Chinezen dan voor westerlingen. Door handel met Afrikanen te drijven toonden Chinezen aan de Afrikanen als gelijkwaardig te zien. China ziet Afrika als een continent van kansen en handel, in plaats van een bodemloze ontwikkelingshulpput.
Waarom het eigengewin op macroniveau van China met sociaal economische voordelen voor Afrika zoveel weerstand oproept in de westerse wereld, maar social entrepreneurship op microniveau hier een hot item is? Misschien zijn het wel de laatste stuiptrekkingen van een kolonialistisch schuldgevoel richting Afrika.