Beste Chris,
Aan de eurocrisis komt maar geen eind. Deze week was er nieuws over Cyprus, waar ze na allerlei andere landen, ook al hulp nodig hebben. Er werd heel veel overlegd tussen politieke leiders en toen was er een oplossing, tenminste: zo leek het. Want nu heeft het parlement in Cyprus toch weer tegengestemd. Het komt erop neer dat de Cyprioten hopen dat wij hun problemen gaan betalen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Waarom accepteren ze de oplossing van Jeroen Dijsselbloem niet?
Cypriotische chaos
Beste Cypriotische chaos,
Tot de eurocrisis realiseerden maar weinig mensen zich dat er grote cultuurverschillen in Europa bestaan. De Nederlandse manier van problemen oplossen, onderhandelen en politiek bedrijven is heel Nederlands. Er is weinig reden om aan te nemen dat de politiek in andere landen, zelfs in een buurland als België, hetzelfde werkt als hier. De politiek in Cyprus is voor Nederlanders misschien onbegrijpelijk, maar Cyprioten zullen van Den Haag ook weinig begrijpen.
Het antwoord op uw vraag is dus: we weten het gewoon niet. We kennen de Cypriotische cultuur niet, we kennen hun politieke tradities niet en weten niet goed wat er in Cyprus leeft. Om daarachter te komen zouden we veel meer moeten weten over Cyprus en zouden er veel meer journalisten over dit land moeten schrijven. Dat gebeurde tot voor kort niet, en dus kunnen we maar slecht inschatten wat er op Cyprus leeft. Het enige wat we zeker weten is dat de financiële discipline in het Zuiden van Europa niet hetzelfde is als hier. Dat gaat niet snel veranderen.
Er zijn mensen die het dom vinden van Cyprus dat men niet instemde met het plan van de Europese ministers van financiën. Wat is wijsheid? Is hulp van Rusland beter? Als economen er onderling niet uitkomen, weet niemand het. Het gaat er dan ook niet om wat een goede oplossing is, maar om wat de Cyprioten zelf willen. Cyprus is een onafhankelijk, democratisch land. De Cyprioten kozen hun parlement en dat neemt namens hen beslissingen. Of het parlement in wijsheid besluit is de vraag, maar we moeten het er maar mee doen.
De democratie is nooit bedacht omdat het een efficiënt systeem is. Het is ook nooit bedacht omdat het de beste manier zou zijn om problemen op te lossen. Een dictatuur is wat dat betreft veel effectiever. Maar velen van ons hebben toch liever een democratie. Die garandeert dat burgers invloed hebben op hun eigen lot. Dat is precies wat de Cyprioten via hun parlement hebben. Gewone burgers als u en ik kunnen slechts hopen op een goede afloop.
Als u zich te veel opwindt over de eurocrisis, volg dit nieuws dan niet.
Chris Aalberts beantwoordt iedere vrijdagochtend een vraag over politiek. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord.