Buitenland

Nederlands lijk al vijf weken in koelcel Kos

23-03-2013 11:00

Het stoffelijk overschot van de Nederlandse zakenman Gerard van der Steenhoven ligt al vijf weken in een koelcel op het Griekse eiland Kos. Niemand wil iets met de man te maken hebben.

Van der Steenhoven werd op 1 januari van dit jaar opgenomen in een ziekenhuis op Kos.  Twee dagen later werd hij daar geopereerd aan een darmperforatie.

Kan niet terug

Op 8 februari vertelde Annie Troumouli van de Nederlandse Vereniging De Lage Landen te Kos tegen Knooppunt Kranenbarg dat de Grieken graag van van der Steenhoven af wilde. De man zou echter niet terug gekund hebben naar Nederland.

Van der Steenhoven zou geen vrienden of kennissen hebben en was niet verzekerd voor een terugreis naar Nederland. “De man heeft wel geld maar is zo warrig dat hij zijn pincodes vergeten. Daarom kan hij niet terug naar Nederland,” zei Troumouli destijds. “Daarbij had hij geen paspoort, dat is gestolen.”

Afstand

Op 14 februari komt van der Steenhoven te overlijden. Hij zou erg verward zijn en gestopt zijn met eten en drinken omdat niemand iets met de man te maken zou willen hebben. Volgens zijn behandelend arts Agapopoulo Achilles is hij uiteindelijk overleden aan een buikvliesontsteking.

Woordvoerder Toon van Wijk van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt hierover tegen Knooppunt Kranenbarg dat de Nederlandse overheid niet meer verantwoordelijk is voor het lichaam omdat de familie van van der Steenhoven officieel afstand heeft gedaan van de zaak.

Bulgaarse badplaats

Annie Troumouli wil niet meer reageren op de zaak. “De zaak is afgesloten.”

Van der Steenhoven was eigenaar van Gerard Real Estates. Een bedrijf dat vanuit de badplaats Sunny Beach handelde in Bulgaars en Turks vastgoed.  Of de man altijd netjes zijn rekeningen betaalde is de vraag.

Kanker

Van der Steenhoven overleefde eerder kanker. Zijn makelaardij Huizencentrum Dordrecht ging volgens hem door zijn ziekte failliet. De huizencrisis zou hij op hebben kunnen vangen maar volgens van der Steenhoven heeft ABN Amro zijn geldkraan dichtgedraaid toen hen bekend werd dat hij kanker had.

Hierdoor moest zijn makelaardij het faillissement aanvragen. De bank heeft het verband tussen het stopzetten van de financiering en de ziekte van van der Steenhoven altijd ontkend.

“De arrogantie van de bank is verschrikkelijk. Het is onbeschrijflijk hoe ze mij hebben behandeld,” zei van der Steenhoven destijds tegen het AD.

Status quo

Niemand bekommert zich op dit moment om het lichaam van van der Steenhoven. De familie heeft officieel afstand gedaan van de man en de Nederlandse overheid heeft daarmee ook geen verantwoordelijkheid meer over het stoffelijk overschot.

Griekenland moet het lichaam dus begraven maar wil daar de kosten niet voor dragen. Het lichaam van de oud-zakenman ligt tot dat deze status quo is opgelost in een koelcel op Kos.