Is Jeroen Dijsselbloem nu wel of niet verkeerd geciteerd? Oordeelt u zelf. In ieder geval is er veel ophef over de uitspraken van Jeroen Dijsselbloem. En misschien had hij nog wel gelijk ook? Dijsselbloem is niet de eerste die met één uitspraak de hele wereld over zich heen krijgt. Een greep uit historische uitspraken met grote gevolgen.
Günter Schabowski gaf op 9 november 1989 een persconferentie. Een Italiaanse journalist stelde de DDR-politicus een vraag over de reisregeling voor DDR-inwoners. “Maar vandaag is, voor zover ik weet een beslissing genomen… We hebben besloten dat iedere DDR-burger de grens over mag,” antwoordde Schabowski.
De Italiaan vroeg wanneer deze regel in zou gaan. “Sofort, unverzüglich,” zei Schabowski. De DDR-bestuurder luidde hiermee ongewild de val van de Berlijnse muur in. Dezelfde avond hakte een uitzinnig volk de Berlijnse Muur kapot.
De Amerikaanse president Ronald Reagan wilde de microfoon testen en maakte een klein grapje. “Mijn beste mede-Amerikanen, ik ben blij te kunnen vertellen dat ik wetgeving heb getekend, die voor eens en voor altijd een einde zal maken aan Rusland. We beginnen binnen vijf minuten met bombarderen.”
Helaas liep de opname al. De Sovjetunie zette zijn militaire apparaat op scherp.
Pieter Lakeman was boos op DSB Bank. Behoorlijk boos. Op 1 oktober 2009 doet hij een oproep aan spaarders van DSB Bank al hun spaargeld weg te halen zodat DSB failliet zal gaan.
Zo geschiedde. Binnen 11 dagen werd er 622 miljoen euro weggehaald. De bank van Dirk Scheringa werd op 19 oktober 2009 failliet verklaard.
Opnieuw 1989. Iets ander niveau dan Schabowski. Youp van ‘t Hek zei tijdens zijn oudejaarsconference in 1989. “Buckler, dat kent u toch wel? Dat is dat gereformeerde bier. Buckler-drinkers, daar heb ik een hekel aan. Van die lullen van een jaar of 40 die naast je in het café staan met hun autosleutels. Rot eens op, jongen, ik sta hier een beetje bezopen te worden. Ga weg gek! Ga in de kerk zuipen, idioot. Zuip dan niet, idioot!”
Een grote reclamecampagne hielp ook niet meer. Eind 1993 werd het alcoholvrije Buckler-bier uit de schappen gehaald.
De Britse premier Gordon Brown verpestte in 2010 zijn verkiezingscampagne. Hij had niet in de gaten dat zijn microfoon nog aan zijn colbert hing. In de auto nam hij een gesprek met een gefrustreerde kiezer nog even door.
Brown zegt duidelijk hoorbaar. “Dit was een ramp. Wiens idee was dit? Dit is belachelijk. Wat een kortzichtige vrouw.” De verkiezingen verliepen dramatisch.
Een islamitische man in Oost-India gebruikte in een dronken bui drie keer het woord ‘echtscheiding’ tegen zijn vrouw. Volgens een islamitische wet waren de man en vrouw hiermee gescheiden.
Om haar eigen man terug te krijgen moest de vrouw eerst drie maanden getrouwd zijn met een oudere man. Pas daarna mocht ze volgens de plaatselijke islamitische wetgeving weer trouwen met haar eigen man.
Rob Oudkerk besprak met Job Cohen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. Ze bespraken het succes van Pim Fortuyn die bij deze verkiezingen een enorm succes boekte. Oeps, er stond iemand van TweeVandaag met een microfoon.
Oudkerk “het zijn wel kut-Marokkanen, zo kan je dat niet zeggen” waarop Cohen zei: “ónze kut-Marokkanen.” De term werd gemeengoed en werd opgenomen in de Dikke Van Dale.
George Bush hield van versprekingen. Hij noemde een journalist de “major league asshole van de New York Times.” Microfoon stond nog open. Foutje.
In februari 2002 verklaarde Bush met de Japanse minister Junichiro Koizumi gesproken te hebben over “de twijfelachtige leningen (door de Japanse banken), over het probleem van de devaluatie en over hervormingen.” De waarde van de dollar ten opzichte van de yen schoot omhoog omdat de Japanners bang waren dat de yen zou worden gedevalueerd. De koers herstelde zich toen bekend werd dat Bush deflatie bedoeld had en niet devaluatie.
De Israelische premier Ehud Olmert zei in 2006 tegen de Duitse televisie. “Iran dreigt openlijk en uitdrukkelijk Israël van de kaart te vegen. Kunt u zeggen dat dit hetzelfde is, als het om hun wens gaat om atoomwapens te bezitten, als Amerika, Frankrijk, Israël en Rusland?”
Hiermee bevestigde Olmert onbewust het publieke geheim, dat Israël kernwapens heeft. De woordvoerders van Olmert spoedden zich te zeggen dat de uitspraken uit zijn verband gerukt waren. Het kwaad was geschied. De oppositie eiste het aftreden van Olmert.
Minister Eimert van Middelkoop deed als verantwoordelijke voor Defensie een ietwat onhandige uitspraak over de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. “Er is een politieke intentie om verdere verantwoordelijkheid te dragen,” zei van Middelkoop in 2008.
Geen enkel land wilde Nederland nog opvolgen in Uruzgan na deze uitspraak. En dat terwijl Nederland heel graag weg wilde uit de Afghaanse provincie. Van Middelkoop moest diep door het stof. Nederland verlengde de missie tot augustus 2010. Het kabinet Balkenende viel uiteindelijk over een verdere verlenging van de missie.