Natuurlijke schoonheid: maak je mooi met olie

02-04-2013 15:00

Weg met de dure gezichtsverzorging, haarmaskers, make up-removers en scrubs. Het kan allemaal veel makkelijker met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Bijvoorbeeld met olie. Naast olijfolie zijn er nog veel meer soorten die meer doen dan je hamburger mooi bruin bakken. En je weet zeker dat er geen gekke chemische middeltjes in je verzorgingsproducten zitten.

Rijstolie

We hadden het eerder al over rijstolie, maar dan over het culinaire aspect. Blijkt: het is ook op het gebied van verzorging een wondermiddel. Vrouwen in Zuidoost Azië gebruiken het al bijzonder lang als huidverszorging. De olie bevat veel vitamine E, wat de huid gezond en glad houdt. De proanthrocyanidin die de olie bevat, beschermt de elasticiteit van de huid. Littekens, roodheid en ruwe plekken worden voorkomen als je dagelijks rijstolie smeert.

Zonnebrandcrème

Ook is de olie een natuurlijke zonnebrandcrème, omdat het de straling van de zon blokkeert. Niet voor je stralende zonnevakantie, overigens. Daarvoor moet je gewoon lekker hoog beginnen om verbanden te voorkomen.

De rijstolie wordt vrij snel opgenomen door je huid. Mocht je binnen een paar minuten een spetterende date of een TV-opname hebben: laat het even zitten. De glim verdwijnt na ongeveer een half uurtje.

Rijstolie van het merk King is bij de Albert Heijn verkrijgbaar voor €3,65 en je vindt het in hetzelfde schap als de olijfolie.

Kokosolie

Kokosolie is de uitzondering die de regel bevestigt: waar verzadigd vet de duivel voor je gezondheid is, is dat in het geval van kokosolie niet zo. Net als rijstolie, is kokosolie gezond om mee te koken. Goed voor mensen met een hoog cholesterol, en naar het schijnt verbrand je meer calorieën als je met kokosolie kookt. Waarom dat is kun je hier uitgebreid lezen.

Maar het ging over de verzorging. Kokosolie is op het eerste gezicht een vreemd goedje: het is bij aanschaf niet vloeibaar. Het beste kun je dan ook met een lepel de gewenste hoeveelheid eruit scheppen en warm maken tussen je handen. Vanaf een graad of 25 wordt de olie vloeibaar. Kokosolie als bodylotion wordt in principe snel opgenomen, maar het beste kun je het best smeren als je huid nog warm is. Een droge huid kan kokosolie prima verdragen, maar een geïrriteerde huid kun je beter vermijden óf op een klein stukje testen.

Anti-age

Het is een perfect anti-verouderingsmiddel: de anti-oxidanten in de olie helpen levervlekken te voorkomen, versterken het bindweefsel en halen dode huidcellen weg.

Ook haarmaskers maken is vrij simpel. Verwarm een eetlepel kokosolie en een eetlepel olijfolie, meng het geheel en smeer je haar ermee in. Na een half uurtje eruit wassen met je reguliere shampoo en je hebt een stralend kapsel. Eens per week is een aanrader.

Kokosolie is voor €14,- verkrijgbaar bij de Tuinen, maar je kunt beter op zoek gaan naar een toko. Daar krijg je drie potten voor dezelfde prijs.

Olijfolie

Wellicht bekend als kookmateriaal. Maar werkt ook prima als verzorging. Extra vierge is het meest voedende voor je huid. De olie bevat enorm veel vitaminen en mineralen, en werkt goed bij een droge huiden huidveroudering. Droge voeten kun je goed insmeren met olijfolie. Nachtje laten intrekken en ze zijn weer zacht. Hetzelfde geldt voor de ruwe plekken op je ellebogen.

Ook werkt het als een ideale lippenbalsem of nagelriemenverzorging.

Scrubben

Fijn scrubje met olijfolie is zeezout vermengen met olijfolie. Je voeten er goed mee inwrijven en afspoelen. Let op dat je niet uitglijdt. Je kunt ook rietsuiker gebruiken voor de rest van je lichaam. De korrels van rietsuiker zijn minder groot en scrubben iets minder agressief.

Belangrijk om te weten als je met olie als huidverzorging werkt, is dat je altijd koudgeperste en pure olie moet gebruiken. Kokosolie is bijvoorbeeld ook verkrijgbaar van Palmers. Dat is een stylingproduct, en doet dus weinig goed als je het op je huid smeert. En, misschien nog wel belangrijker: probeer altijd een wat olie op een klein stukje huid om zeker te weten dat je geen allergische reactie krijgt.