Veel drinken en drie dagen feesten op goede muziek. Paaspop klinkt te mooi om waar te zijn. Dat was het ook. De meeste mensen eten met pasen eieren bij hun oma. Maar in Den Bosch en Eindhoven komen ze massaal op het Paaspopfestival in buurdorp Schijndel af. Paaspop is in een woord: geweldig. Maar niet voor mensen uit de randstad.
Voor mensen uit de randstad is Paaspop letterlijk en figuurlijk onbekend terrein. De locatie is onmogelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de dichtstbijzijnde bushalte is het ruim een kwartier lopen over het donkere platteland. Nergens zijn pendelbussen te bekennen. Niet erg vriendelijk. Klein detail: de bus gaat na 22:00 uur maar een keer per uur, dus als je pech hebt sta je een uur te wachten naast een koeienstrontstortplek.
Eenmaal blauwbekkend op het terrein aangekomen zit de sfeer er weer goed in. Het terrein van Paaspop is prachtig en heerlijk over de top. Grote lichten en felgekleurde stages zorgen voor een vrolijke sfeer. De wafelkramen overmeesteren de koeienlucht. Kortom: het paasweekend kan niet meer stuk!
De line-up is geweldig. Dat mag ook wel, want een dagkaart kost 70 euro. Grote artiesten van alle soorten en maten zijn aanwezig. Een greep: dj Gui Boratto, BLØF, Racoon en Caro Emerald. De verbazing is dan ook groot als blijkt dat er weinig gedanst wordt. Dronken mensen rennen van tent naar tent tijdens unieke optredens. Zo staat Gui Boratto, die in zijn eigen scene altijd volle zalen strekt, voor een halflege tent te draaien. Geruisloos verlaat hij het podium na een matig optreden. Het is een zielig gezicht.
In plaats van voor de muziek komen veel mensen voor elkaar. Er heerst een echte ons-kent-ons-cultuur. Er wordt gelachen, geknuffeld en veel gedronken. Het lijkt alsof iedereen elkaar kent. Mensen van alle leeftijden zijn aanwezig. 16-jarige betastten elkaar in de hoek van een tent. 50plussers dansen als toen ze nog wat jonger waren bij de 90’s-stage. Paaspop is verbonden met Brabant. Een traditie, iets om naar uit te kijken, een weekend om te koesteren voor de rest van het jaar. Het voelt hetzelfde als carnaval: het is leuk, maar als je er niet mee bent opgegroeid voel je je op sommige momenten een echte buitenstaander.