Politiek

Interview: Arjan El Fassed wordt directeur Open State

08-04-2013 04:59

Arjan El Fassed is sinds vandaag directeur van Open State. De non-profit organisatie is een fusie van Hack de Overheid en stichting Het nieuwe stemmen. El Fassed was tot september vorig jaar Kamerlid voor GroenLinks. “Vroeger controleerde ik de macht. Dat blijf ik doen, maar ik ga deze nu ook beter proberen te maken.” Zijn eerste speerpunt ligt klaar: “De zorg moet transparanter.”

Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Ben je eindelijk verlost van dat vermaledijde wachtgeld!

“Niet zo hypocriet, je weet precies hoe het zit. Ik heb in de tussentijd een debatcentrum opgezet in Utrecht waar jijzelf ook bij bent betrokken, ben bezig met een documentaire over het Midden-Oosten die eind volgend jaar uitkomt en was ondertussen actief op zoek naar werk. Een headhunter benaderde mij via LinkedIn voor deze functie en daar had ik gelijk zin in. Het past bij de ervaring die ik in de Tweede Kamer heb opgedaan en voordat ik Kamerlid werd, hield ik mij ook bezig met onderwerpen als transparantie.”

Mooi, je brengt dus zelfs transparantie aan in dit interview. Maar eerst iets anders, je had graag hoger op de lijst gestaan. Dat gebeurde niet, toen verloor de partij zwaar in de verkiezingen. Hoe kijk je daar op terug?

“Ik was laatst op het congres en dat was erg gezellig. Ik ben nog steeds lid van de partij, als je dat bedoelt.”

Als fractievoorzitter Bram van Ojik opstapt, kom jij volgens de kieslijst in de Tweede Kamer.

“Ik zeg nooit nooit maar ik heb net bij Open State een contract getekend voor twee jaar. Daar houd ik mij aan. Als de partij een beroep op mij doet zeg ik hoogstwaarschijnlijk nee. Zullen we het over Open State hebben?”

Ik weet weinig van Open State. Politwoops ken ik, dat is van jullie. Kamerleden die een tweet verwijderden zagen die terug op een website. Dat was lachen. 

“Dat project is inmiddels uitgerold naar landen als Venezuela, Australië, Canada, Denemarken, Zuid-Korea, Frankrijk, de Verenigde Staten en dan vergeet ik er nog een paar.  Maar we doen veel meer.“

Je wilt je richten op de zorg lees ik in het persbericht dat je mij nu in de handen drukt. Goede timing, minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil de premies omlaag brengen, meldde ze dit weekeinde.

“Ik wil dat de overheid, ziekenhuizen, verzekeraars en artsen hun data openbaar gaan maken. De zorg gaat daar niet alleen effectiever en kwalitatief beter van worden, je gaat ook besparen op de kosten.”

Er zijn al zorgvergelijkers op internet actief; alle zorgpremies op een rijtje. Jullie willen dat ook gaan doen?  

“Nee, we willen juist een stap verder. De enigen in Nederland die écht inzicht hebben in de kosten van de zorg zijn de overheid en de zorgverzekeraars. Die zitten op een enorme berg data. Die willen we nu ontsluiten. In Groot-Brittannië zijn ze daar nu al mee bezig. Daar wordt bijvoorbeeld regionaal in kaart gebracht hoeveel generieke – zeg maar goedkopere – medicijnen worden verkocht ten opzichte van de duurdere merken. Die verschillen worden vervolgens openbaar. Dan krijg je dus dat artsen de vraag krijgen waarom ze een specifiek medicijn veel vaker voorschrijven als collega’s een regio verderop.”

Iets zegt mij dat Nederlandse artsen daar helemaal geen zin in hebben. Die zijn bang dat zij de schuld krijgen. Daarbij hebben de zorgverzekeraars grote commerciële belangen. 

“Het is dan ook een hele grote uitdaging. Maar minister Schippers wil de premies omlaag brengen, de prijzen van medicatie in kaart brengen is een mooi stuk gereedschap om dat te bewerkstelligen. Door het ontwikkelen van zo’n online platform maak je het bestuur en de zorg transparanter. En ik denk dat mensen hierdoor ook politiek meer betrokken raken. Niet partijpolitiek, meer qua overheid en het bestuur.”

De voormalig controleur van de overheid gaat nu samenwerken met diezelfde macht. Vat ik het zo goed samen? 

“Nee. Vroeger controleerde ik de macht. Dat blijf ik doen, maar ik ga deze nu ook beter proberen te maken. Ik wil met zorgverzekeraars, ambtenaren, artsen, zorgexperts en programmeurs om de tafel gaan zitten en aan zo’n platform werken. En dat kan. Vergeet niet dat we in een financiële crisis zitten. Al die partijen hebben er belang bij de zorg efficiënter en beter te maken. ”