In probleemland Portugal zijn de bankdeposito’s de afgelopen jaren gestegen. Dat is opvallend, in vergelijkbare probleemlanden neemt het spaargeld juist behoorlijk af.
Uit cijfers van Europese Centrale Bank blijkt dat het de deposito’s vanaf april 2010 in Portugal met vier procent zijn gegroeid. Bijzonder, in andere probleemlanden als Ierland en Griekenland zijn de deposito’s flink teruggelopen.
Ierland zag 18,3 miljard euro uitstromen. In Griekenland verloor het systeem maar liefst 60,6 miljard aan spaargeld sinds 2010. In Portugal neemt dit bedrag 6,27 miljard toe.
Vanwege onzekerheid over bezuinigingen zouden beleggers in andere probleemlanden hun geld wegsluizen. Door het vertrouwen in de Portugese banksector zouden deposito’s met een veilig gevoel in Portugal kunnen blijven schrijft de Portugese krant Diário Económico enigszins chauvinistisch.
De crisis in Portugal lijkt weer verder op te laaien nu het Constitutionele Hof in het Zuid-Europese land voor 1,3 miljard een streep haalde door de voorgenomen bezuinigingen.
De Portugese regering besloot daarop alle ‘niet-essentiële publieke uitgaven’ te bevriezen. Publieke bedrijven moeten eerst toestemming vragen van het ministerie van Financiën voordat ze uitgaven mogen doen.
Portugal kreeg twee jaar geleden voor 78 miljard aan noodsteun van de trojka (EU, ECB en het IMF). In ruil daarvoor moest het land fors bezuinigen.
De vrees bij spaarders voor een Cyprus-scenario waarbij spaarders boven de 100.000 euro moesten meebetalen om het land te redden is dus de afgelopen jaren nog niet te zien geweest.
Als de situatie in Portugal daadwerkelijk precair wordt, kan dat forse gevolgen hebben voor de kapitaalvlucht in het land. De reden waarom de ‘blauwdruk‘ van Jeroen Dijsselbloem zoveel problemen gaf.