Havermout is hip, lekker en nog gezond ook. Vroeger werd het gegeten als dikke pap met een klontje boter en een schep suiker, maar vandaag de dag is havermout veel meer dan dat. Havermout is een heel goed begin van de dag waar je lang op vooruit kunt, maar wat zit er eigenlijk in?
– Vitamine B1 en B11
– Vezels
– Magnesium
– Fosfor
– Natrium
– Kalium
– Zink
Daarnaast is havermout een langzame brandstof, wat betekent dat het langzaam energie afgeeft aan je lichaam en je bloedsuikerspiegel dus niet omhoog schiet. Ook erg goed voor de lijn.
Voor mensen die last hebben van hun darmen kan havermout uitkomst bieden. Het voorkomt verstopping en brengt je darmen tot rust. Een schepje lijnzaad erdoorheen en je zit helemaal gebakken. Enig nadeel is wel dat er gluten in havermout zitten. Bij de meeste biowinkels is er vaak wel een glutenvrije variant te krijgen. Niet alleen als ontbijt is havermout geschikt, ook als smoothie of gezichtsmasker dient het goed.
Voor 1 persoon
Ingrediënten:
– ½ kopje havermout(vlokken)
– 1 kopje water of melk (ga in plaats van koemelk voor rijst, amandel of sojamelk)
– Paar druppels vanille-essence (optioneel)
Doe de havermout met het water of de melk in een steelpannetje en breng het mengsel al roerend aan de kook. Blijf goed roeren, anders brandt de havermout aan, voeg druppels vanille-essence toe en laat een aantal minuten pruttelen.
Als de pap de gewenste dikte heeft zet je het vuur uit. Houd er rekening mee dat de pap nog iets dikker wordt bij het afkoelen en door toevoeging van andere ingrediënten. De basis pap is nu klaar, maar nog redelijk smakeloos.
Om de pap zoetig en nog gezonder te maken kun je eigenlijk alle soorten fruit toevoegen die je lekker vindt. Lekkere combinaties zijn lijnzaad, geprakte banaan, kaneel en kokosrasp. Maar ook cacao en aardbeien smaken er goed bij. Veel proberen en je ontdekt vanzelf wat jouw favoriete combi is.
Ingrediënten
– ½ kopje havermout(vlokken)
– 1 kopje water of soja/rijst/amadelmelk
– paar druppels vanille-essence
– eetlepel lijnzaad
– kaneel
– 1 geprakte banaan
Prak de banaan in een schaaltje en voeg daar de haver en de melk aan toe. Roer goed door met vanille-essence, lijnzaad en kaneel. Zet je schaaltje afgedekt een nacht in de koelkast en klaar zijn je overnight oats!
Roer het mengsel ’s ochtends nog even door en voeg als topping fruit, een eetlepel (suikervrije) jam of een lepel pindakaas (de Amerikaanse manier) toe. Ook hier geldt weer: varieer tot je een ons weegt. Figuurlijk, dan.
Doet wonderen bij een droge houd, maar ook als je last hebt van eczeem of acné. Bij die laatste twee kun je de honing beter weglaten.
Ingrediënten
– ½ kopje havermout
– kopje yoghurt
– honing
Meng de yoghurt, de havermout en een scheut honing goed door elkaar. Breng aan op je gezicht en hals en laat het mengsel 10 tot 15 minuten intrekken. Spoel af met lauwwarm water. Babyhuidje gegarandeerd.