Binnenland

Gronddeal PSV en Eindhoven ‘selectief voordeel’

11-04-2013 12:34

De gemeente Eindhoven dacht in juni 2011 voor een bedrag van 48.385.00 euro de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang van voetbalclub PSV te kunnen kopen. Dit zou nodig zijn geweest om de club van een faillissement te behoeden. De Europese Commissie oordeelt vernietigend over de gronddeal tussen de gemeente en de voetbalclub. Dat staat in een brief die vandaag openbaar gemaakt wordt.

De Europese Commissie ziet de reddingsactie als ongeoorloofde staatssteun. Door de transactie geeft de gemeente PSV een zogenaamd selectief voordeel. Daarom concludeert de commissie dat Eindhoven de club staatssteun heeft verleend.

Brief

De Eindhovense wethouder van financiën Staf Depla kondigde vorige week al aan dat de gemeente naar het Europese hof zou stappen. De commissie vond dat te voorbarig. Er was slechts een onderzoek aangekondigd. Uit deze brief blijkt echter dat de commissie wel degelijk de transactie met PSV heeft afgekeurd.

PSV is niet de enige club die zich moet verantwoorden voor ongeoorloofde staatssteun. Ook Willem ll, MVV en Den Bosch zouden geld van hun gemeente hebben ontvangen dat als staatssteun wordt aangemerkt.

Taxatie

De commissie vraagt zich onder anderen af waarom de taxatie van de grond onder het stadion is gebaseerd op ‘een gemengde bestemming’ en niet voor stadiongebruik. Gevraagd wordt een verantwoording van de winst- en risicomarges bij het bepalen van de herontwikkeling van de grond als de erfpacht is afgelopen. In dat geval zou de gemeente huizen en kantoren laten bouwen op de plek van het stadion.

PSV zou dubbel profiteren van de deal met de gemeente, omdat de club dankzij deze deal veel goedkoper schulden kan aflossen. Zo schrijft de commissie: ‘de transacties worden bekostigd met staatsmiddelen en verlenen PSV een selectief voordeel. De gemeente heeft een betere kredietrating dan de voetbalclub, en kan dus bij de bank een lening krijgen tegen een betrekkelijk lage rente die PSV –zeker in een periode van financiële moeilijkheden- zelf misschien niet had kunnen krijgen.’

Hete adem

De afgelopen jaren duiken er steeds meer voetbalclubs op met financiële problemen. Zo ging in 2010 HFC Haarlem failliet, in 2011 RBC Roosendaal en AGOVV en sinds kort ook SC Veendam. Ook een grote club als Real Madrid voelt de hete adem van de commissie momenteel in de nek. De club kocht in 1998 gemeentegrond voor ruim 400.000 euro. Twee jaar geleden kocht de gemeente datzelfde terrein terug voor maar liefst 22,7 miljoen euro.