Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Geen post meer na de dood?

12-04-2013 11:53

Beste Chris,

Deze week kwam een voorstel van de PvdA en de VVD in het nieuws van. Als iemand is gestorven, mogen de nabestaanden geen last meer hebben van bedrijven die reclame sturen naar de overledene. Ik lees op internet dat een vrouw steeds post krijgt voor haar overleden man. Dat vindt ze onprettig. Dat snap ik, maar ik vraag me af of de politiek zich daarmee bezig moet houden. Moet die vrouw niet gewoon die folders ongeopend terugsturen? Dan stopt het ook.

Geen post na de dood.

 

Beste geen post na de dood,

Het is heel vervelend om na het verlies van een dierbare steeds post te krijgen die voor de overledene is bedoeld. Zo wordt je natuurlijk steeds aan het overlijden herinnerd. Best sympathiek dus, dat voorstel van de PvdA en VVD om de Stichting Postfilter toegang te geven tot de gemeentelijke basisadministratie. Op deze manier kan worden voorkomen dat nabestaanden via reclame worden geconfronteerd met het overlijden van hun dierbare.

Administratieve last

Er zullen niet veel mensen zijn die het oneens zijn met dit idee. Als je mensen niet hoeft te kwetsen, dan doe je dat niet. Maar de vraag of de politiek zich hiermee bezig moet houden is terecht. De vraag is wat de politiek kan doen voor mensen wiens dierbare is overleden. Het antwoord op die vraag is dat de politiek weinig voor nabestaanden kan betekenen.

Hebben de betreffende Kamerleden van de VVD en PvdA enig idee van de administratieve last bij overlijden? Allerlei websites geven een beeld wat je allemaal moet doen als iemand overleden is. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen zaken die meteen en die pas later geregeld moeten worden, maar de lijst is lang. De overledene heeft spaarrekeningen, verzekeringen, een auto, leningen, een huis, contracten en abonnementen. Ze moeten allemaal afgehandeld worden. Er bestaan zelfs adviseurs die bij al dit werk helpen.

Werk verzetten

Het doet een beetje vreemd aan dat nabestaanden zoveel werk moeten verzetten, maar dat juist reclame emotioneel belastend zou zijn. Reclame voor de overledene is vervelend, maar het is slechts een van de honderden zaken die nabestaanden doen terugdenken aan de overledene. Het is immers niet zo dat als iemand sterft, die persoon meteen vergeten is en alleen herinnerd wordt als er een reclamefolder op de mat valt. De herinnering is er de hele tijd.

Het is onzinnig te suggereren dat met dit voorstel het verdriet wordt verzacht. Dit lijkt eerder een lobbyactie van de Stichting Postfilter, om ervoor te zorgen dat de Stichting aan bestaansrecht en bekendheid wint. We moeten de waarde ervan voor nabestaanden niet overdrijven. Men kan immers met een brief alle reclames stopzetten. Men was immers toch al administratieve zaken aan het regelen. Een campagne voor deze Stichting lijkt nuttiger dan het PvdA-VVD-plan.

Chris Aalberts beantwoordt elke vrijdag een vraag over politiek. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: bewerkte foto van Pa3ems.