Andy van der Meyde: ‘Bezig met trainersdiploma’

17-04-2013 18:20

Het is weer wat rustiger rond de persoon van Andy van der Meyde. De voormalig international en ex-speler van onder meer Ajax, Internazionale en Everton stond onlangs in het middelpunt van de belangstelling na het verschijnen van zijn biografie Geen Genade. Het boek over de voetballer die zich verloor in een heftig rock-‘n-roll bestaan ging meer dan honderdduizend keer over de toonbank, maar na het grote succes verdween de kleurrijke ex-prof weer langzaam uit de schijnwerpers. Reden genoeg voor ThePostOnline om regelmatig even bij te praten met Andy van der Meyde.

Hoe is het met je, Andy?

“Het gaat goed, ik kom net thuis van een bezoekje aan het nieuwe trainingscomplex van Vitesse. Dat is wel mooi geworden, zeg. Het lijkt een beetje op de trainingsaccommodatie van Chelsea, heel modern en professioneel.”

Wat bracht jou daar?

“Ik heb even gezellig een kopje koffie gedronken met Pietje Velthuizen en Theo Janssen. Maar niet te lang, ik moet de rest van de dag weer leren.”

Leren?

“Ja, donderdag heb ik examen voor het trainersdiploma TC 2. Als ik dat haal moet ik een seizoen stage lopen en daarna kan ik voor TC 1 gaan. Het trainerschap spreekt mij aan, al komt er wel veel op je af. Het is veel werk om alles tot in de puntjes voor te bereiden en te analyseren.”

Maar we gaan je in de toekomst terugzien als trainer?

Lacht: “Eerst dat examen donderdag maar eens halen.” En vervolgt: “Ik vind het interessant om ermee bezig te zijn. Of ik vervolgens als coach terugkeer in het betaald voetbal zien we wel. Misschien word ik eerst jeugdtrainer, dat lijkt me ook erg leuk.”

Voetbal je zelf nog?

“Jawel, bij WSV in Apeldoorn, tweede klasse. Maar eigenlijk zit ik vaker op de bank als assistent-trainer. Dat heeft twee redenen: ten eerste ben ik momenteel niet fit genoeg en ten tweede kan ik genoeg leren van de hoofdtrainer die TC 1 al op zak heeft. Maar als het moet kom ik erin, hoor.”

En dan winnen jullie alsnog?

“Nou, we verliezen toch regelmatig met één goal verschil. Ach, dat is ook niet heel erg. Het is toch altijd gezellig.”

Ik wil je niet te lang van het leren afhouden, maar PSV-Ajax nog gezien?

“Ja, Ajax was drie klassen beter. Dat hoorde je ook van de PSV-supporters, die konden zich er in het stadion alleen maar bij neerleggen.” Vervolgt: “Ik kom nog geregeld in de ArenA, op uitnodiging van Vak 410 bijvoorbeeld, of van de F-Side. Soms zit ik ook bij de oud-spelers. Als ze kampioen worden ga ik zeker naar de huldiging, dat is altijd fantastisch.”

Maar eerst dat examen.

“Ja, ik ga de oefenstof er weer bij pakken. Vanavond nog een paar uurtjes leren en dan vlak voor het slapen gaan op bed nog even herhalen. Komt goed.”