Elke zichzelf respecterende belangengroep heeft een eigen dag. Om de Nederlandse economie te redden is het daarom vandaag niet alleen secretaressedag maar ook de dag van de Duitse taal.
Het aantal kinderen op middelbare scholen dat Duits kiest loopt terug. Universiteiten sluiten hun opleiding Duits. En dat terwijl een kwart van de Nederlandse handel met de oosterburen wordt bedreven.
Duitsland is één van de weinige landen in Europa waar de economie wel draait. Waarom we een Nederland een voorbeeld zou moeten nemen aan de Oosterburen zette ThePostOnline al eerder uiteen.
Maar, dan moet je je wel verstaanbaar kunnen maken. Een beetje steenkolenengels heen en weer lijkt voor handel met Duitsland niet genoeg.
ThePostOnline belde met Lars Gutheil van de actiegroep met de weinig verhullende naam ‘Mach Mit’, de initiatiefnemers achter de dag van de Duitse taal.
“Het klopt niet dat Nederland 7 tot 8 miljard misloopt door het slechte Duits maar dat het om een miljardenbedrag gaat is duidelijk. Het bedrijfsleven heeft door dat er wat moet gebeuren.”
“Het Goethe instituut heeft de afgelopen jaren jaar na jaar een record aantal aanmeldingen voor cursussen Duits. Dat komt omdat mensen op de middelbare school onvoldoende Duits leren. ”
“Volgens eigen onderzoek accepteert 36% van de Duitse handelspartners Engels niet als communicatiemiddel.” Je zult dan dus Duits moeten spreken, als je dat niet kunt, gaat de deal niet door. “In grote bedrijven is het Engels prima maar bij kleinere bedrijven is Duits echt belangrijk,” aldus Gutheil.
Het onderzoek met Nederlandse ondernemers die met Duitsland handel drijven wijst verder uit dat 86% van de ondernemers ondervindt dat het de goede relaties alleen kan onderhouden door goed Duits te spreken.
Gutheil: “Het imago van de Duitse taal is in Nederland gewoon slecht. Het imago van Frans en Spaans is veel beter, dat klinkt exotischer. Maar de economie in die landen is veel slechter. Denk aan de jeugdwerkloosheid in Spanje. Aan Spaans heb je economisch gezien bijna niks.”
“Linda de Mol en Sylvie van der Vaart (Meis, red.) zijn ontzettend goede ambassadeurs voor Nederland in Duitsland. Zij spreken heel goed Duits waardoor men in Duitsland denkt dat Nederlanders heel goed Duits spreken. Dat valt dan tegen.”
“Ik heb de indruk dat er op dit moment meer Duitsers zijn die Nederlands leren dan Nederlanders die Duits leren. Dat is zorgelijk.”
Gutheil doet namens Mach Mit een oproep. “We roepen de politiek dan ook op Duits verplicht te stellen als tweede vreemde taal in het beroepsonderwijs. Ook bij universitaire sociaal- en geesteswetenschappelijke studies zou Duits verplicht moeten worden.”
Verplicht woordjes stampen en naamvallen leren, dan komt het helemaal goed met de Nederlandse economie.