Door een foutje in een Excel formule zijn aannames gedaan over de economie met wereldwijde gevolgen. Dat beweren economen van de University of Massachusetts. Deze aannames hebben gevolgen voor Europees economisch beleid.
Op basis van een studie van gewaardeerde Harvard economen Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff werd de conclusie getrokken dat de economie van een land met een staatsschuld hoger dan 90 procent jaarlijks met 0,1 procent krimpt. Op basis hiervan werd bezuinigingsbeleid gebaseerd.
Dit blijkt nu niet te kloppen. Volgens Massachusetts lieten de Harvard economen data van bijvoorbeeld Australië, Oostenrijk, België, Canada en Denemarken buiten beschouwing. Dit zou blijken uit de Excelsheets van het onderzoek.
Ook beweren de Massachusetts economen dat er geen direct verband is tussen staatsschuld en economische groei.
Misschien gewoon een ordinaire wetenschapsrel om een Excelsheet. Maar wel een met grote impact. De conclusies beïnvloeden namelijk de wereldeconomie.
Als Massachusetts gelijk heeft kan Rutte II onmiddellijk stoppen met bezuinigen en lekker wat extra gaan bijlenen. Zolang de rente op die leningen lager is dan de inflatie is er dan niets aan het handje.
Een woordvoerder van de Europese Commissie laat weten dat de ‘Excelfouten’ geen economische koerswijzigingen van Europa tot gevolg hebben.