KNVB bezorgd over handel in voetbaltickets

19-04-2013 16:27

Het zou zomaar kunnen dat Ajax volgende week zaterdag op bezoek bij NAC Breda kampioen wordt. De kans is weliswaar wel klein, want het kan alleen wanneer Feyenoord gelijkspeelt tegen Vitesse, PSV punten laat liggen bij AZ en Ajax wint van Heerenveen, maar toch houden ze in Breda rekening met dit scenario. De vrees bestaat dat supporters van NAC hun kaarten doorverkopen aan supporters van Ajax, waardoor overal in het stadion ontmoetingen tussen strijdige voetbalfans (en dus ruzie) kan ontstaan. Precies wat er vorig weekend in Waalwijk bij RKC – Feyenoord gebeurde, waar de ME er aan te pas moest komen om de vechtende supporters uit elkaar te halen. ThePostOnline sprak met NAC-woordvoerder Perry Hendriks en de KNVB.

Monitoren

“Bij NAC houden we de grote internetsites als marktplaats.nl momenteel goed in de gaten”, zegt Hendriks, woordvoerder algemene zaken bij de club uit Breda. “En we monitoren de social media door op keywords te zoeken die met de doorverkoop van kaarten te maken hebben. Als we zien dat supporters hun kaartjes te koop aanbieden sturen we hen direct een reminder met de mededeling dat zij zich schuldig maken aan overtreding van het KNVB reglement.”

In artikel 5 van de KNVB standaardvoorwaarden staat dat doorverkoop buiten de privésfeer niet is toegestaan. Bij doorverkoop in de commerciële sfeer kan de KNVB aan de verkopende persoon een landelijk stadionverbod (incl. maximaal € 450,- boeten) opleggen. Daarnaast kan de bond op basis van artikel 5 de kaarten blokkeren wanneer ze getraceerd hebben om welk kaartje het gaat.

Vol stadion

Ook op de wedstrijddag van NAC – Ajax zal in en rond het stadion scherp gelet worden op het gedrag van supporters. Bij de ingang van het stadion wordt steekproefsgewijs naar identiteit gevraagd en supporters met een Ajax-shirt in een NAC-vak kunnen uit het stadion worden verwijderd. “Dat wordt gezien als uitlokkerij en wegens de handhaving van de orde en veiligheid zullen we daarop anticiperen”, aldus Hendriks.

De vrees voor ongeregeldheden is niet ongegrond. Afgelopen weekend gingen supporters van RKC en Feyenoord met elkaar op de vuist omdat de Rotterdammers in het RKC-vak zaten. Oorzaak was de doorverkoop van kaarten door RKC-fans aan de supporters van Feyenoord.

Hendriks vervolgt:  “Juist de clubs in de middenmoot of lager hebben last van dit probleem. Ze willen het stadion goed gevuld hebben, dus zijn er afspraken gemaakt dat seizoenkaarthouders tot wel acht kaarten extra kunnen kopen.”

Zwarthandel

De KNVB stelt in een reactie: “Op het moment dat een (seizoen) club card houder meer dan één ticket mag kopen, kan het probleem van gemengde supportersgroepen zich voordoen. De verantwoordelijkheid voor de personen aan wie de tickets zijn doorverkocht blijft echter altijd bij de oorspronkelijke koper liggen, die zodoende dus ook een landelijk stadionverbod riskeert bij wangedrag van zijn afnemers.”

Het probleem van de illegale handel baart de voetbalbond zorgen. “Een van speerpunten van de KNVB is het bestrijden van zwarthandel. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan is er een werkgroep operationeel met daarin vertegenwoordigers van de clubs en de KNVB. Zolang er echter schaarste is naar tickets voor een wedstrijd of als supporters de combiregeling willen omzeilen, zal dit probleem blijven bestaan.”

Oplossing

Volgens Hendriks is het zaak voor de eredivisieclubs om het huidige ticketsysteem tegen het licht te houden. “We zullen in overleg met andere clubs moeten bespreken hoe we het probleem van doorverkoop kunnen oplossen. Het aantal kaarten dat seizoenskaarthouders extra kunnen kopen hangt ook van de wedstrijd af. Bij risicowedstrijden is dat aantal minder, maar voor de wedstrijd tegen Ajax konden onze fans inderdaad acht kaarten extra kopen. Een vol stadion is ook belangrijk.”

De KNVB vestigt de hoop op het initiatiefwetsvoorstel ‘Doorverkoop toegangskaarten’ dat door Tweede Kamerleden Gerkens (SP) en Van Vroonhoven-Kok (CDA) is opgesteld en al sinds 2010 bij de Eerste Kamer ligt. Deze wet moet zwarthandel in Nederland harder, maar vooral ook effectiever aanpakken. “Hier heeft niet alleen de voetbalsupporter profijt van, maar ook consumenten van popconcerten en andere evenementen.”

Kort gezegd houdt het voorstel in dat op toegangskaarten voor Nederlandse evenementen de oorspronkelijke prijs moet worden vermeld. Daarnaast mogen deze kaarten niet te koop worden aangeboden of worden verkocht tegen een hogere prijs dan deze oorspronkelijke verkoopprijs. Of hiermee de doorverkoop effectief kan worden bestreden blijft echter de vraag.

Groot feest

“Het is ook een utopie om te denken dat er helemaal geen Ajax-supporters buiten het bezoekersvak zullen zitten, volgende week. “Laten we in ieder geval hopen dat diegenen die in een NAC-vak zitten niet voor narigheid zorgen en dat onze fans zich ook netjes blijven gedragen”, sluit Hendriks af. “Het is het laatste avondje NAC van dit seizoen, we moeten er gewoon een groot feest van maken.”