Elk jaar is er bij Imagine Filmfestival een verrassingsfilm te zien. Dit jaar was de cryptische hint dat het een stripverfilming zou zijn, waardoor het geroezemoes in de gangen van Eye al snel in een raad je plaatje ontaardde. Zou het Kick Ass 2 zijn? Man of Steel? Of misschien Iron Man 3? Niets van bovenstaande bleek waar en we werden getrakteerd op de 3D versie van Hellbenders. De graphic novel van J.T. Petty die ook de regie en het scenario op zich nam.
Het verhaal draait om een groep geestelijken onder leiding van Angus (Clancy Brown, die we eerder deze week al zagen in John Dies at the End) die diverse takken van de (met name katholieke) kerk vertegenwoordigen. Deze Orde van de Verdorven Heiligen zijn in dienst gesteld om de écht hardnekkige demonen, duivels en ander satanvolk uit te roeien. Dit doen ze door in een constante staat van afvalligheid te leven. Er wordt gevloekt, geneukt, snoep gejat van kinderen en homoseksualiteit is een geaccepteerd fenomeen. Want dat is lekker slecht volgens de bijbel.
Als een eeuwenoude Noorse godheid Surthr bezit neemt van een van de geestelijken hebben we de habijt dragende poppen aan het dansen. Deze wil namelijk de hele wereld opslokken in de vurige vagina van het kwaad (I shit you not, de poort naar de hel heeft de vorm van een vlammende flamoes) en met behulp van een dienaar Gods gaat dat hem enorm lukken. Dan komt er nog het probleem dat er een nieuwe Paus verkozen is (hoe actueel!) die het niet zo op de afvalligen heeft en de groep uit elkaar wil trekken.
Dat pikken de overgebleven priesters niet en gezamenlijk besluiten ze om lak te hebben aan de Paus en gewoon hun werk te doen.
Wat?! Jaja, heiligen die niet zo braaf zijn. En waarom eigenlijk? Zie het zo: als een demon écht niet meer uit te drijven is dan kunnen deze heiligen de demon overnemen van degene die bezeten is. Maar ja, demonen hebben een voorkeur voor verderfelijk volk, dus moeten de geestelijken wel het een en ander op hun kerfstok hebben. Het idee is dat de goede sinten vervolgens zelfmoord plegen en op die manier de demon met zich mee nemen naar de hel.
Zelf ben ik niet zo’n fan van de laatste trend in filmland waarbij het lijkt alsof er van elke wind een 3D versie gemaakt moet worden. Toch werkt het in Hellbenders goed. De film is niet specifiek voor de schrikeffecten of iets dergelijks in 3D geschoten, maar geeft juist een realistische diepte mee aan het verhaal. Ook het acteerwerk van de cast zit lekker in elkaar. Men is goed op elkaar ingespeeld en de energie die van het scherm komt is geloofwaardig in zijn absurdheid.
Hellbenders is een vermakelijk film waarbij de special effects goed in elkaar zitten. Het verhaal is in concept erg tof, maar kan tijdens de film toch de aandacht niet helemaal vasthouden. Door de nodige dosis humor is de film voor een groot deel gered waardoor Hellbenders, ondanks dat het geen supersterke film is, toch een cult status kan gaan verwerven.