Dinsdag is in Frankrijk officieel de wet voor het homohuwelijk aangenomen met 331 stemmen voor en 225 tegen.In februari werd de wet al door het parlement goedgekeurd, nu is deze werkelijk aangenomen. Homostellen kunnen nu zowel trouwen als kinderen adopteren. Enquêtes onder de bevolking laten zien dat een meerderheid voor het homohuwelijk is, maar het adopteren stuitte op meer weerstand. Tegen het einde van het debat schreeuwde er nog een man vanaf het publiek, maar die werd snel afgevoerd. De voorzitter wist hem te melden dat ‘vijanden van de democratie niet welkom waren’.
De afgelopen maanden was er veel protest, die vormen aannam van dreigbrieven, vandalisme en een flinke stijging van geweld tegen homo’s. Tot op de dag van vandaag gaven de protestanten niet op, hoewel al lang duidelijk was dat het parlement akkoord zou gaan met de wet. Buiten het gebouw waar het debat plaatsvond verliep alles rustig. Bij de wetsaanname was veel buitenlandse pers aanwezig.
De politie zag sinds oktober een stijging van 30% in geweld tegen homo’s en verscherpte onlangs het toezicht. Ook het debat in het parlement liep vandaag hoog op; leden raakten nog net niet met elkaar slaags. De voorzitter moest meerdere malen luid boe-geroep sussen en de meerderheid van de parlementsleden zal morgen flink schor zijn.
De voorstanders spraken van een ‘grootse maatschappelijke verandering, die niet slechts een kleine groep aangaat, maar die een groot aantal mensen zal beschermen én kinderen een toekomst kan bieden’. Bovendien wijzen ze erop dat Frankrijk simpelweg niet achter kan blijven bij landen die al wel een ‘natuurlijke evolutie van de familie’ aangingen. Tegenstanders, die onder meer een referendum wilden over de kwestie, menen dat er geen werkelijke discussie is gehouden en dat er al helemaal geen werkelijke oplossing is gekomen. Er zou alleen maar ‘meer ongelijkheid worden gecreëerd in de samenleving.’ Verder werd er veel aandacht geschonken aan de rechten van kinderen.
Voor François Hollande was dit het hoofdpunt van zijn verkiezingsprogramma. Hij meent dat deze wet zijn presidentschap legitimeert. Frankrijk is het 9e Europese land en het 14e land in de wereld dat het homohuwelijk legaliseert. Nieuw-Zeeland ging Frankrijk vorige week nog voor. De eerste huwelijken in Frankrijk kunnen medio juni al worden gehouden.