Vanaf 1 juli krijgen zo’n 450.000 huurders in de sociale sector te maken met een forse huurverhoging, dat schrijft minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer. Deze huurders hebben namelijk een inkomen van boven de 33.000 euro per jaar, maar zit ondanks dit salaris alsnog in een sociale huurwoning. De Belastingdienst laat weten dat 11 procent een inkomen heeft tussen de 33.000 euro en 43.000 euro, en 16 procent zit nog eens boven dat bedrag van 43.000 euro.
Daarom gaat de minister dit ‘scheefwonen’ aanpakken. Zo krijgen de hogere inkomens nu te maken met een flinke huurverhoging. Iemand met een inkomen van boven de 33.000 euro mag zometeen een huurverhoging van maximaal 4,5 procent verwachten, en iemand die boven de 43.000 euro salaris ontvangt kan rekenen op een maximum van 6,5 procent.
De minister laat weten in zijn brief dat de huidige situatie vaak oneerlijk is: “Mensen met een hoog inkomen die al lang in hun huurwoning wonen, betalen vaak minder dan hun buren die minder verdienen maar nog niet zo lang in hun woning wonen Deze vorm van ongelijkheid bestaat al. Juist de inkomensafhankelijke huurverhoging kan die verschillen verkleinen.”
Woningcoöperaties lieten weten dat de inkomensgegevens van hun huurders bij de Belastingdienst vaak onbetrouwbaar waren. De minister laat nu in zijn brief weten dat nu nog van slechts 5 procent van de huurders het inkomen nog onbekend is. Dat was twee maanden geleden nog anders. Toen was dat nog 15 procent.