Politiek

Samsom negeert congres, illegaliteit strafbaar

27-04-2013 18:27

PvdA-leider Diederik Samsom heeft de roep van zijn congres genegeerd: illegaliteit wordt strafbaar als het aan hem ligt. Eerder zaterdagmiddag namen de in Leeuwarden verzamelde PvdA’ers met een grote meerderheid een motie aan waarin werd verzocht de voorgenomen strafbaarstelling van illegaliteit uit het regeerakkoord te schrappen. “Ik kan niet voldoen aan uw eis om mijn woord te breken”, zei Samsom.

En daar lag motie 41 dan. Dood in het water. De leden willen het één, de partijtop het ander. Partijvoorzitter Hans Spekman werd zelfs uitgefloten. De vraag doemt op hoeveel de PvdA moet inleveren voor de hang naar de macht, het pluche van de Trêveszaal. Het kabinet was nog niet eens aangetreden en de inkomensafhankelijke zorgpremie ging van tafel. Met goedkeuren van de sociaal-democraten. De stringente asielwetgeving blijkt dus niet uitruilbaar.

Is dit het begin van het einde van het leiderschap van Samsom, vroeg men zich op onder meer Twitter af. Een ander zou zeggen: Samsom toont leiderschap. Een man een man, een woord een woord. Het is nu wachten op wat de PvdA-fractie in de senaat gaat doen. Coalitiepartijen PvdA en VVD weten zich ondertussen gesteund door de PVV van Geert Wilders én het CDA. Voorwaar een comfortabele meerderheid.

Maar de gemeenteraadsverkiezingen zijn dichterbij dan u denkt: de PvdA zal hoe dan ook afgerekend worden door het electoraat. Dat weet Samsom gelijk Wouter Bos die om dezelfde reden een kabinet liet vallen.

Diederik Samsom heeft vandaag leiderschap getoond, de vraag is hoelang hij dat zal blijven doen.

Het was een mooi congres. In de verte klonk de stem van Henk Vredeling: “Congressen kopen geen straaljagers.” En zo is het maar net.