Andy van der Meyde: ‘Huldiging Ajax na de wedstrijd op Leidseplein’

29-04-2013 16:51

Het is weer wat rustiger rond de persoon van Andy van der Meyde. De voormalig international en ex-speler van onder meer Ajax, Internazionale en Everton stond onlangs in het middelpunt van de belangstelling na het verschijnen van zijn biografie Geen Genade. Het boek over de voetballer die zich verloor in een heftig rock-’n-roll bestaan ging meer dan honderdduizend keer over de toonbank, maar na het grote succes verdween de kleurrijke ex-prof weer langzaam uit de schijnwerpers. Reden genoeg voor ThePostOnline om wekelijks bij te praten met Andy van der Meyde.

Gefeliciteerd, je club wordt kampioen.

“Ja, dank je. Dat kan niet meer misgaan. Trainers zijn vaak huiverig om op de zaken vooruit te lopen, maar Frank de Boer zegt het zelf nu ook. En als ze het nog verspelen, dan verdienen ze het echt niet. Maar ik maak me geen zorgen, Ajax wordt zondag gewoon kampioen.”

Ga je naar het stadion?

“Ja, gezellig met de jongens van de F-side. Wordt lachen, hoor. De supporters gaan er een mooi feest van maken.”

En direct door naar de huldiging?

“Dat hoop ik wel. Maar dat ligt aan de gemeente Amsterdam. Volgens mij weten ze nog niet op welke dag de huldiging is. Ze moeten dat gewoon direct na de wedstrijd doen, dat is veel leuker voor de spelers en de fans.”

Je spreekt uit eigen ervaring?

“Ja, ik ben wel eens kampioen geworden en toen was de huldiging een paar dagen later. Natuurlijk waren we nog steeds hartstikke blij en was het een mooi feest, maar het spontane kampioensgevoel is dan wel weg. We stonden toen trouwens ook op die parkeerplaats naast het stadion, terwijl je veel liever op het Leidseplein staat. Zonde dat een handvol relschoppers dat veroorzaakt heeft.”

Vertel eens, hoe verliep zo’n huldiging voor jou?

“Gekkenhuis. Wij kwamen terug van NEC en in de bus werd volop bier gedronken. Het is ook een opluchting he? De focus is weg en je mag helemaal los. En als je even later voor tienduizenden zingende supporters met vuurwerk en vlaggen staat is dat echt geweldig. Prachtig.”

En na de huldiging?

“De stad in. Ik ging dan met m’n maatjes Zlatan, Chivu en Mido tot diep in de nacht door. Mooie tijd was dat.”

Wilde taferelen?

“Haha, mooie tijd zeg ik toch?”

Even iets anders. Wat ga je met Koninginnedag doen?

“Niet naar Amsterdam in ieder geval, het wordt mij te druk daar. Ik maak er gewoon een rustig dagje met de familie van in Apeldoorn. Het is lang geleden dat we een dag met de hele familie optrokken, dus ik kijk er erg naar uit. M’n moeder gaat mee, m’n zus, m’n vrouw, de kinderen. Hier in Apeldoorn gaan we altijd naar een gezellig drukke straat met bandjes en veel bekenden. Ja, dat wordt leuk.”

Je blijft niet thuis voor de kroning?

“Haha.”

Nee?

“Ah joh, als het ergens op staat zal ik vlug even kijken, maar dat vind ik allemaal niet zo interessant. Ik heb niet zoveel met het koningshuis. Wij maken er gewoon een gezellig familiedagje van.”