Het is vandaag 1 mei. In Nederland vooral bekend als de dag na Koninginnedag en vanaf volgend jaar Koningsdag. De dag dat de Orangisten de roes uitslapen en hun Oranje opblaasklomp weer opbergen. Het is ook de dag dat de geharde socialist zijn rode vlag pakt en demonstreert tegen het kapitalisme. May day is een internationale dag van de arbeid waar arbeiders wereldwijd de straat op gaan om te demonstreren voor betere werkomstandigheden. In Nederland leeft de dag van de arbeid niet echt op een paar beroepsdemonstranten na dan.
In de rest van de wereld is er vandaag echter wel wat afgedemonstreerd. Vooral in Azië waren veel demonstranten op de been. In Jakarta, Indonesië waren volgens schatting tussen de 50 en 135 duizend mensen op de been. In Jakarta werd er vooral gedemonstreerd tegen de korting op de brandstof subsidie. In Dhaka, Bangladesh waren ook tienduizenden demonstranten de straat opgegaan vooral na aanleiding van de instorting van de kledingfabriek.
De kledingfabriek stortte vorige week in en tot nu toe heeft deze ramp aan meer dan vierhonderd mensen het leven gekost. Ondanks de slechte staat van het gebouw en de weerstand van de werknemers om nog te werken in de fabriek eiste de werkgevers dat de werknemers de werkzaamheden in de fabriek gewoon zouden voortzetten. Met als gevolg deze catastrofe. Deze ramp had dus voorkomen kunnen worden en dat leidt tot de enorme woede op de straten van Dhaka.
In de Filippijnen werd ook gedemonstreerd. In Manilla protesteerde duizenden arbeiders voor betere arbeidsrechten. Het is in de Filippijnen bijvoorbeeld verboden om vakbonden te vormen. Daarnaast werd er in de steden Phnom Penh en Tokio ook door duizenden mensen gedemonstreerd tijdens dag van de arbeid.
In Istanbul leidde de demonstraties tot confrontaties tussen de demonstranten en de politie. Het Taksimplein was door de autoriteiten afgesloten wegens veiligheidsredenen. Het Taksimplein heeft echter een bloedige geschiedenis en is daarom van grote waarde voor de demonstranten. In 1977 werd er tijdens een 1 mei demonstratie een bloedbad aangericht door de Turkse autoriteiten. Het dodental wordt betwist maar het zou tussen de vierendertig en tweeënveertig liggen. Volgens de officiële aanklacht ging het om vierendertig doden maar de vakbonden publiceerde de namen van tweeënveertig doden. Tijdens de dag van de arbeid willen de Turkse demonstranten die doden ook herdenken op het Taksimplein. Dit leidt dus ook vaak tot spanningen zoals vandaag.
In de rest van Europa wordt er tijdens deze may day ook gedemonstreerd. Zo waren er vandaag 70 duizend mensen de straat op gegaan in Moskou. De demonstratie was echter wel verdeeld in zestien verschillende marsen, wat ook de politieke verdeeldheid in Rusland weergeeft. In Griekenland werd een algehele staking gehouden tegen de bezuinigingen. In Spanje riepen vakbonden op tot massaal protest tegen de bezuinigingen. En in Nederland werd in de grote steden vooral schoongemaakt en op een paar verdwaalde demonstranten na ging de dag van de arbeid aan ons voorbij.