Een meerderheid van de moslims wereldwijd wil dat de sharia – de islamitische wet – als officiële wet in hun land wordt ingevoerd. De gelovigen verschillen echter zeer van mening over wat die wet moet behelsen en voor wie die moet gelden. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center.
Pew Research Center, een gerenommeerd onderzoeksbureau, deed vier jaar lang onderzoek naar de islambeleving wereldwijd. Het bureau voerde 38.000 face-to-face interviews in 39 landen en tachtig talen. Meer dan driekwart van de ondervraagden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië vinden dat de Shariawetten moeten gelden voor zaken in het familierecht, zoals echtscheidingen. Voor omstreden straffen zoals het afhakken van handen van dieven of doodstraffen voor afvalligen is steun van ongeveer de helft van de islamitische wereld. In Zuid-Azië was die steun zelfs meer dan driekwart van de ondervraagden.
Veel ondervraagden willen dan wel dat de sharia wordt ingevoerd, over de inhoud van deze wetten bestaan grote verschillen. “Moslims zijn niet allemaal even gelukkig met alle aspecten van de sharia”, aldus de onderzoekers. “De meesten vinden bijvoorbeeld dat het niet zou moeten gelden voor ongelovigen.”
Ook is er grote steun voor religieuze vrijheid. Meer dan 80 procent van de ondervraagden vindt dat in hun land niet-moslims hun geloof moeten kunnen belijden. Deze overtuiging is het sterkst Zuid-Azië, in Bangladesh is 97 procent voor deze religieuze vrijheid, in Pakistan 96 procent. Het land met het laagste percentage steun voor het uitdragen van een ander geloof werd gemeten in Egypte, met alsnog 77 procent van de ondervraagden voor religieuze vrijheid. In de meeste ondervraagde landen is er een kleine meerderheid voor democratische waarden.
Pew meette sterke verschillen in de opvattingen over vrouwenrechten. Zo vinden grote meerderheden in Tunesië (89 procent) en Indonesië (79 procent) dat vrouwen zelf moeten kunnen bepalen of zij een hoofddoek dragen of niet. In Irak (45 procent) en Afghanistan (30 procent) is dat percentage veel lager. Meerderheden van 74 procent in Libanon tot 96 procent in Maleisië zei dat vrouwen altijd hun echtgenoten moeten gehoorzamen.
Lees meer bij Huffington Post en CNN. Het hele onderzoeksrapport vindt u hier (.pdf).