Buitenland

Engeland: Een nieuw politiek landschap?

03-05-2013 10:21

In Groot-Brittannië waren donderdag hooggespannen lokale verkiezingen. Nigel Farage en zijn anti-Europa partij UKIP won een kwart van de stemmen. Een keiharde klap voor de Tories, de conservatieve partij van Cameron. Ook de liberale partij van Nick Clegg moest plaats maken. UKIP is een nieuwe partij om rekening mee te houden. Maar in hoeverre heeft Engeland een nieuw politiek landschap? En wat betekent de overwinning van Farage voor Europa?

Blufpolitiek

Hoewel vooral werd opgeroepen om ‘lokaal te stemmen, niet nationaal’ kan dit wel degelijk invloed hebben op Europa- hoewel misschien niet in de nabije toekomst. In 2015 zijn er landelijke verkiezingen in Engeland, waarbij Cameron heeft belooft bij winst een referendum over het lidmaatschap van de EU te houden. Dit is grotendeels bluf, bedoeld om de Europese Unie onder druk te zetten over de Britse voorwaarden. Maar enter Nigel Farage (u kent hem hier nog van). He means business.

Duracell konijn

De UK Independence Party is het toonbeeld van het hedendaags populisme. Eurosceptisch, tegen massa-immigratie, voor belastingverlagingen en meer democratie. Voor de bevolking, die is teleurgesteld in de vertrouwde grote partijen, komt Farage als geroepen. Hij barst van de energie, lijkt 24 uur per dag bezig te zijn met campagne voeren door het hele land en twittert als een malle. Maar is Farage een realist? Kan hij zijn ideeën waarmaken?

Keep calm and carry on

Farage is vooral een symbolische stem, een signaal naar de zittende partijen. Hij is een bewegelijk figuur, bijna een karikatuur van zichzelf. Maar hij weet de boodschap helder over te brengen, de onrust die er in de samenleving heerst. Hij legt het vuur aan de schenen van zijn rivalen, die peentjes zweten. Maar UKIP wordt eigenlijk helemaal niet serieus genomen. Diens boodschap echter wél. Zijn hoofdonderwerpen zullen door de Tories en Labour worden overgenomen. Zij zullen het klusje op – hopelijk- een verstandige, niet al te rigoureuze manier klaren.

De Britten zijn een net volk en houden niet van moeilijke verandering. Wel houden ze van humor. Van een leuke clown die af en toe wat leven in de brouwerij brengt. Maar als puntje bij paaltje komt, is het slechts keep calm and carry on.