Binnenland

Coffeeshops bepalen zelf beleid in Limburg

07-05-2013 15:23

Sinds de invoering van de wietpas is het hommeles is Limburg. Buitenlandse bezoekers die hun wiet willen kopen kunnen niet meer terecht bij de plaatselijke coffeeshops maar moeten hun stuff ergens op straat kopen. De illegale straathandel bloeit als nooit tevoren en op 5 mei werd hier een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd.

Al tijden lopen burgermeesters van verschillende Limbugse gemeenten zoals Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen en Roermond hard van stapel in de media. Onder aanvoering van Burgermeester Onno Hoes van Maastricht laten ze duidelijk weten dat de wietpas gehandhaafd moet en zal worden.

Blufpoker

Tot vorige week leken deze harde woorden ook enigszins resultaat te hebben. Hier en daar een tijdelijke sluiting en de coffeeshops hielden zich, ondanks al het verzet, aan de wietpas. De burgervaders leken aan het langste eind te trekken met dit potje blufpoker, want diep van binnen wisten ook zij dat ze vrij weinig konden doen.

Onder het motto vrijheid voor iedereen kondigden coffeeshops uit Maastricht, Sittard-Geleen, Roermond en Heerlen op 5 mei aan weer wiet te verkopen aan iedereen. Burgermeester Depla van Heerlen zwichtte als snel voor deze actie en gaf aan te gedogen. Dit was het teken voor de coffeeshops van de Oostelijke Mijnstreek dat ze weer aan iedereen wiet mochten verkopen.

Dossier opbouwen

In Maastricht en Roermond ging dit echter anders. De gemeenten riepen dat ze het beleid zouden blijven handhaven. De coffeeshops hielden daarentegen vast aan de actie en verkopen sinds 5 mei weer wiet aan buitenlanders. In Maastricht leidde dit tot waarschuwingen en zelfs een enkele inval. Roermond gaf aan de zaak te monitoren en “een dossier op te bouwen”.

Toch is dankzij de reactie van de burgermeesters sinds 5 mei een hoop duidelijk geworden. De macht ligt namelijk bij de coffeeshops en niet bij Ivo Opstelten. Burgermeesters zijn veel te bang voor het sluiten van shops. Ook zij weten dat de handel zich zal verplaatsen en blijven doorgaan, alleen dan ondergronds. Oftewel: illegale straathandel waardoor veel overlast en criminaliteit ontstaat.

Volgende ronde

Ze zijn blij met de gereguleerde wietverkoop via de coffeeshops en kunnen niet zonder hen. Met deze gedachte in het achterhoofd zoeken de coffeeshopeigenaren de grenzen weer op en stappen hier steeds vaker overheen.

Na een half jaar drugsoorlog is Limburg weer terug bij af. Iedereen koopt weer gewoon wiet in de coffeeshop en Nederland lijkt zijn status als liberaal drugsland definitief kwijt te zijn geraakt.

Het is nu wachten op de volgende ronde blufpoker. De beurt is deze keer aan de burgermeesters.