Leven

Foodgeek: Boekweit

07-05-2013 13:00

De gezondste voedingsmiddelen zijn bescheiden. Ze gebruiken geen flitsende campagnes of claims van prebiotische, cholesterolverlagende en anti-oxiderende werking. De Brintaliefhebbers onder ons weten dat natuurlijk al lang. Toch is het nog steeds très geitenwollensok om het pastaschap voorbij te lopen en je wagen vol te laden met gierst, haver en boekweit. Dat kan trouwens niet eens in de gemiddelde supermarkt, want de consument vraagt er niet naar.

Jammer, want al die granen zijn namelijk super – en dan bedoel ik ook écht super- gezond. Nu moet ik toegeven dat ik de eerste keer ook al moe werd toen ik op de verpakking las dat je gierst een nacht moet weken en een uur moet koken. En al die nieuwigheid in de keuken roept een hoop vragen op: wat eet je in godsnaam bij haver? En waarom zou je al die gekke dingen in godsnaam eten? Daar zijn dus talloze redenen voor, ik vind het inmiddels onbegrijpelijk waarom ik het zo lang niet at. Laten we gemakkelijk beginnen met een instaprecept voor boekweit.

Glutenvrij

Boekweit is een plant met eetbare zaadjes, waar de glutenvrije boekweitgrut uitkomt. Het kent vele toepassingen: gezoet als ontbijt of toetje, simpel gekookt als bijgerecht of als basis voor een rijke maaltijd met verschillende groenten en vleessoorten. De geroosterde variant, kasha, is niet weg te denken uit de Oost-europese en Russische keuken. Kasha is daar een verzamelnaam voor allerlei soorten gerechten van de grutten met als basis bouillon, room of melk en vullingen van onder andere vlees, vis of paddenstoelen. Ook boekweitmeel wordt over de hele wereld veel gebruikt, bijvoorbeeld in baksels als wafels of pannenkoeken (Frankrijk) of in soba-noedels (Japan). Boekweit kwam naar Nederland als gewas voor arme boeren, het werd een soort armeluisvoer en is inmiddels ouderwets, niet echt makkelijk verkrijgbaar en totaal onpopulair.

Charmeoffensief

Het wordt tijd voor boekweit om mee te surfen op de ‘superfood’-golf, want dit is een superfood bij uitstek. In al zijn eenvoud is het rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium. Met een lage glycemische waarde hou je er je bloedspiegel en snaaiaanvallen mee onder de duim en het beschermt je tegen allerlei narigheid zoals hart- en vaatziekten. Oja, en de beroemde Ottolenghi (de man van hét Plenty kookboek) loopt ook weg met de zaadjes. Het charmeoffensief van het grutje is aan!

Zoet geroosterde boekweit

Vandaag het recept voor zoet geroosterde boekweit: een makkelijke manier om boekweit toe te voegen aan je dagelijkse maaltijd. Lekker om in je muesli te roeren, over je toetje te strooien of gewoon rechtstreeks uit het bakje te eten. Het leuke van het recept is dat je het helemaal naar smaak kunt aanpassen en de boekweit kunt vullen met je eigen lievelingsextra’s.

Nodig

– 100 gram boekweit
– 4 eetlepels appelmoes (Je kunt bijvoorbeeld ook geprakte banaan gebruiken)
– 3 eetlepels zoet: ik gebruikte 1 el agavesiroop,1 el honing, 1 el appelstroop (andere opties: oerzoet, rietsuiker, diksap)
– ±80 gram vulling: ik gebruikte bosbessen uit de diepvries, kokosrasp, rozijnen en zonnebloempitten. (andere opties: – verschillende noten, appel, abrikozen, dadels, alle soorten diepvriesfruit, etc, etc)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een grote ovenschaal. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Verspreid het over de bodem van de schaal. Bak in circa 25 minuten in het midden van de oven.

Foodgeek Anna Curvers (twittert ook) neemt elke week een nieuw, eng, onbegrepen, hip of vreemd product uit het supermarkt- of natuurwinkelschap en zoekt uit wat ermee te doen.

Beeld: Mariluna