Ach en wee! Weer niet zo’n beste week voor de gamesindustrie. Nintendo en EA kunnen niet met elkaar door één deur, het publiek van World of Warcraft is aan een exodus begonnen en de studio achter Aliens: Colonial Marines is kapot. Op het eerste gezicht zou je zeggen: ‘Dat is hun verdiende loon, dan hadden ze maar niet zo’n gaar spel moeten maken!’ De waarheid ligt, zoals zo vaak, wat gecompliceerder.
De studio ‘Timegate’ heeft naar verluidt de deuren moeten sluiten. Officieel heeft het bedrijf de sluiting nog niet bevestigd, maar oud-medewerkers hebben de vuile was al buiten gehangen. Timegate was verantwoordelijk voor het slechte Aliens: Colonial Marines, dat Gearbox voor een groot deel naar de studio ‘ge-outsourced’ had.
Het bedrijf vroeg onlangs uitstel van betaling aan en wilde onderdelen en franchises verkopen, maar dit werd aangevochten door de uitgever South Peak, die al een paar jaar in een rechtszaak verwikkeld is met Timegate over het spel Section 8. South Peak heeft nog geld tegoed van Timegate en vreesde dat het daar niets meer van terug zou zien als Timegate in onderdelen verkocht zou worden. Hoe groot de rol van het falende Aliens-spel in dit faillissement precies is, is zeer moeilijk te zeggen omdat Gearbox en Sega geen woord meer aan de game vuil wensen te maken.
Kotaku maakte een aardige reconstructie van de ontwikkeling van Aliens: Colonial Marines, zo zie je maar dat ze daar ook wel eens iets leuks hebben – als ze niet te druk zijn met het gluren naar minderjarige Japanse meiden of het wegzetten van HKU-studenten als ‘racisten’.
Activision Blizzard maakte deze week bekend dat World of Warcraft tussen januari en maart 1,3 miljoen spelers is kwijtgeraakt. Momenteel spelen er nog ruim 8 miljoen mensen WoW, op het hoogtepunt waren het er zo’n 12 miljoen. De afkalving is te wijten aan de toenemende concurrentie van gratis MMO’s (of misschien omdat de laatste uitbreiding draaide om pratende pandaberen).
Activision verdient trouwens nog erg goed aan de Skylanders-serie en -poppetjes, maar vreest wel voor Disney Infinity; een spel dat ongeveer hetzelfde doet, maar dan met de beroemde figuurtjes die Walt Disney bedacht, tussen het aangeven van concurrenten bij het ‘House of Un-American Activities Committee’ door.
Enigszins terzijde lanceerde Blizzard deze week een patch om bugs uit Diablo III te verwijderen. Helaas zat er een enorme bug ín de patch, waardoor iedereen in het spel zijn digitale goud ad infinitum kon kopiëren. Één speler had naar verluidt ineens 371 biljoen(!) goudstukjes. Het veilinghuis in Diablo III is even dicht, totdat Blizzard de schade hersteld heeft.
Na al dit rare nieuws zakte de aandelenkoers van Activision Blizzard met 5%.
Eerder bleek de nieuwste’ Unreal-engine’ het al niet te doen op de Wii U, deze week werd bekend dat dat ook geldt voor Frostbite 3-engine die gebruikt wordt door veel Electronic Arts-games. Wii U-bezitter grijpen dus hoogstwaarschijnlijk naast – nog te verschijnen – titels als: Dragon Age 3, Mass Effect 4 en Battlefield 4. Vorige week werd al bekend dat er dit jaar ook geen Madden-American footballspel op de Wii U verschijnt.
Nintendo ziet de bui al hangen, volgens de Japan Times, en wil binnenkort de makers van smartphone-games een kans geven om hun spelletjes naar de Wii U over te zetten. Je moet wat, als grote uitgevers je spelcomputers over beginnen te slaan!
Electronic Arts heeft van Disney de rechten gekocht om Star Wars-games uit te geven voor spelcomputers en de pc. Met het verdwijnen van Lucasarts een tijdje geleden was er wat onduidelijkheid over wat er ging gebeuren met Star Wars-videogames, maar dat mysterie is dus opgelost. Bioware maakte voor EA ook al de MMORPG Star Wars: The Old Republic. Disney blijft zelf verantwoordelijk voor smartphone-, tablet- en ‘social games’ in de setting. Op het moment is er nog geen nieuwe Star Wars-game gepland vóór de lente van 2014, wat er daarna gebeurt is nog onzeker.
Deze game neemt wat vrijheid met het ‘Watergate’-schandaal, maar het is een leuk adventurespelletje. Zelf was ik al vlug dood omdat ik de hoofdredacteur van The Washington Post op z’n smoel timmerde (dit is een zéér realistisch spel!); trap niet in dezelfde val! Laat Nixon niet winnen!
En hier ging het helaas ook nog over…
Nederlands bekendste, positiefste gameschrijver – Jan Meijroos – heeft sinds deze week een heus parodie-Twitteraccount! De afgelopen paar dagen stuurt ‘Jan Bleijroos’ melige, nietszeggende tweets de wereld in die nauwelijks van het origineel te onderscheiden zijn.
Wie er precies achter het account zit, weet niemand; zelfs ík ben al beschuldigd door de Eduard Douwes Dekker van het gamejournalistengilde! Ik ontken – bij deze – in alle toonaarden!
Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.