Buitenland

Schudt Assad de Turkse slapende reus wakker?

13-05-2013 12:27

Het Syrische conflict dreigt steeds meer een regionaal karakter te krijgen. Zo waren er vorige week de luchtaanvallen van Israël in Damascus en de inmenging van Hezbollah in het Syrische conflict. Het conflict escaleert nu door een aanslag in Reyhanli, een grensstad met Syrië in Turkije. Door twee autobommen die in het centrum zijn afgegaan zijn tot nu toe 46 doden gevallen en 100 gewonden.

Niet het eerste incident

Maar dit is niet het eerste incident. Deze bomaanslag is 3 maanden na een explosie bij de grensovergang in de buurt van Reyhanli, die aan tien mensen het leven kostte. In oktober van vorig jaar werd de stad Akçakale bestookt door artillerie vuur van het Syrische leger met 5 doden als gevolg.

In juni 2012 werd een straaljager van Turkije door het Syrische leger uit de lucht geschoten, beide piloten overleden maar het was onduidelijk waar ze werden neergeschoten. Dus binnen of buiten het Syrische luchtruim. In april 2012 werd ook een vluchtelingenkamp in Turkije, bij Kilis, onder vuur genomen door de troepen van het Assad regime. Twee Syrische vluchtelingen vonden de dood.

Dus voor al de complotdenkers die denken dat Turkije op zoek is naar een excuus om Syrië binnen te vallen, er zijn al genoeg incidenten geweest van Syrische agressie dat Turkije kon aangrijpen om Assad de oorlog te verklaren maar het is nooit gebeurd. Turkije heeft alleen de nationale veiligheid voor ogen en wil dus geen oorlog totdat het conflict in Syrië ook daadwerkelijk de nationale veiligheid zal bedreigen. Zoals deze bomaanslag.

Verdachten

Er is nu ook wat meer duidelijk over degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Het zijn volgens de Turkse minister van Buitenlandse zaken 9 mannen van Turkse nationaliteit. Het zouden leden zijn van links-extremistische bewegingen Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C) en Turkse Bevrijdingspartij-Front (THKP-C) die links zouden hebben met de Syrische geheimendienst. De Baath partij van Assad is ook een ‘socialistische’ partij dus vandaar de alliantie tussen het Assad regime en deze extreem-linkse groeperingen.

De Turkse regering beschuldigt het Assad regime van deze aanslag omdat het bekend is dat DHKP-C en THKP-C nauw samenwerken met de Syrische Mukhabarat. De Turkse regering beschuldigt het Syrische regime van medeweten aan deze aanslag en dat ze niks hebben gedaan hebben om het te voorkomen en waarschijnlijk ook actief hebben ondersteund. Maar de Syrische minister van informatie al-Zoubi, daar heb je hem weer, ontkende stellig dat Syrië achter de aanslag zat en ging verder door te zeggen dat Erdogan een moordenaar en slager is. Vrij cynisch na wat er in Baniyas gebeurd is.

 

Mogelijke gevolgen

Het is de vraag hoe lang Turkije deze incidenten nog langer ongestraft kan laten. Met deze aanslag komt de nationale veiligheid van Turkije daadwerkelijk in gevaar. Landen hebben voor minder de oorlog verklaart aan andere landen. Het Syrische regime speelt met vuur door het land met het 2e grootste leger van de NAVO zo uit te dagen. Israël maakt al gebruik van de zwakte van het regime in het zuiden en als Turkije daadwerkelijk overgaat tot volle oorlogsmodus dan zullen de dagen van Assad snel geteld zijn.

Waarom dus deze aanslag? Vooral vergelding in het bolwerk van de Syrische rebellen in Turkije en Turkije straffen voor het steunen van de Syrische oppositie. Vandaar misschien ook deze aanval via andere groeperingen zodat het regime zijn handen in onschuld kan wassen maar ze riskeren wel om een slapende reus te ontwaken. Als de reus Turkije zich ook daadwerkelijk gaat bemoeien in Syrië zijn de dagen van Assad geteld.