Waar ze in Engeland reikhalzend uitkijken naar de play-offs van het voetbalseizoen, komt er in Nederland geen hond naar de stadions voor het ‘toetje van de eredivisie’. Het interesseert de fans bar weinig of hun club in de tweede of de derde ronde van de voorrondes van de Europa League mag afreizen naar Roemenië, Bulgarije of Polen. De eindstand is de eindstand, dus we kunnen de balans gaan opmaken. Welke ploegen presteerden boven hun kunnen en wie vielen er door de mand? Om wat perspectief te bieden zetten we de eindstand van de eredivisie naast de begrotingen van de clubs.
Ajax heeft de hoogste begroting en is de logische kampioen, maar de clubs die het meest boven hun stand presteerden zijn PEC Zwolle en FC Utrecht. Beide ploegen staan maar liefst zes plaatsen hoger dan hun begroting doet vermoeden. De Zwollenaren bezetten de 11e plaats met de 17e begroting van Nederland en FC Utrecht bezet de 5e positie met de 11e begroting. RKC Waalwijk verdient ook een pluim, door met verreweg de laagste begroting de nacompetitie te ontlopen.
Uiteraard zijn er ook teams die slechter hebben gepresteerd dan de begroting aan het begin van het seizoen deed vermoeden. Zo eindigt AZ vier plekken lager dan je zou mogen verwachten op basis van de clubkas. Daar zullen ze in Alkmaar overigens niet van wakker liggen na de bekerwinst van vorige week, waardoor ze alsnog verzekerd zijn van Europees voetbal. Daarnaast vallen FC Twente, Roda JC, NEC en het gedegradeerde Willem II in negatieve zin op.
Bij de matige score van NAC moet een kanttekening geplaatst worden: bij de start van het seizoen stond NAC nog onder curatele, dit is waarschijnlijk de reden dat er is besloten de begroting voor dit seizoen niet openbaar te maken. Zelfs toen we bij NAC aangaven dat ze er beter af zouden komen als ze hun huidige begroting zouden verklappen hield men de kaken op elkaar. Daarom is in deze ranglijst de begroting van vorig jaar opgenomen. We mogen aannemen dat NAC het in werkelijkheid met een kleinere begroting heeft moeten doen.