Het zijn politiek gezien de donkerste dagen van Obama sinds hij president werd. Drie schandalen hebben de plannen van de president volledig on-hold gezet tot de gemoederen weer zijn bedaard. De tijd van mooie woorden is definitief voorbij.
Aanleiding: Persdienst Associated Press (AP) onthulde vorig jaar dat de CIA een terroristische aanval had voorkomen. Iemand binnen de CIA had dat gelekt.
Schandaal: Nu blijkt dat het ministerie van Justitie de telefoongeschiedenis van 20 nummers van de Associated Press heeft verzameld, om erachter te komen waar het lek zat. Ook privénummers van redacteuren waren niet veilig.
Vijand: De Amerikaanse media. Zij voelen zich al jaren behandeld als schoothondjes van Obama. Een president die beloofde dat hij ‘de meest transparante’ ooit zou zijn, maar die nu bekend staat om zijn spastische medewerkers, die bij elk korreltje slecht nieuws volledig in de stress schieten.
Reactie Obama: Zo vers dat het nog voer is voor minister van Justitie Eric Holder: “Ik denk dat er juist is gehandeld”. Obama’s woordvoerder Jay Carney: “Wij weten van niks. Wij hebben het ook maar uit de krant.” Als het door-ettert, horen we vast van Barack O. zelf.
Aanleiding: Vlak nadat Obama voor het eerst verkozen was, kwamen verontruste rechtse burgers bijeen om een vuist te kunnen maken tegen wat zij zagen als het einde van Amerika. Ze noemden zich “de Tea Party”.
Schandaal: Het blijkt dat de Belastingdienst van de Verenigde Staten (De IRS) vorig jaar extra aandacht heeft gegeven aan stichtingen met ‘rechtse’ namen. Alles met ‘tea party’ of ‘patriots’ in de titel werd op een grote stapel gegooid en onder een vergrootglas gelegd. En dat terwijl de belastingdienst onpartijdig hoort te zijn.
Vijand: Heel Amerika: links, rechts en vooral Obama zelf. Gaat hij het bij boze woorden houden of gaat hij wat mensen ontslaan? De President wil nogal eens watertrappelen tijdens het afwachten van de feiten. Dat is nobel, maar bij deze shit-storm zou hij wel eens kopje onder kunnen gaan.
Reactie Obama: “Ik heb hier geen enkel geduld mee. Ik ga het niet tolereren, en we gaan ervoor zorgen dat we exact gaan uitzoeken wat er hier gebeurd is.” Er loopt nu een crimineel onderzoek naar de medewerkers die de belastingpapieren zouden hebben onderzocht, maar er is nog niemand ontslagen.
Aanleiding: De aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi, Libië, vorig jaar op 11 september. Ambassadeur Christopher Stevens en drie anderen kwamen om.
Schandaal: Logen het Witte Huis of het ministerie van Buitenlandse Zaken over wat ze wisten over de aanval om politieke redenen? In eerste instantie werd gesteld dat de aanval een uit de hand gelopen demonstratie was, later bleek dat het een gecoördineerde aanslag was. Er zijn nu verhoren in het Congres, maar er blijft er verwarring over wie wat wanneer wist.
Vijand: De Republikeinen. Die lopen natuurlijk bij al deze schandalen high-fivend door de gangen van het Congres. Maar bij dit onderwerp zijn ze al vanaf het begin vol in de aanval gegaan, in de hoop dat Obama de verkiezingen er om zou verliezen, dat is niet gelukt.
Reactie Obama: “We hebben geen tijd om dit soort politieke spelletjes te spelen hier in Washington. We eren de doden niet als we van dit soort dingen een politiek circus maken. Iedereen doet nu alsof er iets nieuws is ontdekt. Er is geen ‘er’, hier.”
Presidenten hebben het altijd moeilijk in hun tweede termijn, omdat iedereen eigenlijk al naar de volgende verkiezingen aan het kijken is en er politiek weinig meer op het spel staat. Maar Obama heeft nog een lijstje aan dingen die hij graag wil doen en deze drie problemen eisen voorlopig alle aandacht op.