Beste Chris,
Deze week verscheen er een onderzoek waaruit blijkt dat de Europese Unie niet erg populair is onder burgers. Erg verrassend is dat natuurlijk niet, nu we zoveel geld naar Griekenland en Cyprus overmaken. Al die politici weten dat natuurlijk ook wel. Wordt het niet tijd dat we gewoon met Europa stoppen? Het zou veel geld en bureaucratie schelen. Hoe kan het dat politici de EU blijven steunen, terwijl burgers dat niet doen? Kunnen ze niet beter naar die enquêtes luisteren?
Geen Europa
Beste Geen Europa,
Burgers denken vaak dat politici naar hen moeten luisteren, maar dat is een groot misverstand. We leven in een representatieve democratie. Dat betekent dat we onze volksvertegenwoordigers kiezen in bijvoorbeeld de Tweede Kamer en het Europees Parlement, en dat zij vervolgens namens ons beslissingen nemen. Dat hoeven niet de beslissingen te zijn die burgers de beste vinden. Burgers kunnen bij de volgende verkiezingen hun volksvertegenwoordigers alsnog wegstemmen als ze vinden dat er verkeerde beslissingen zijn genomen.
Soms is er een groot verschil van mening tussen burgers en de volksvertegenwoordiging. Europa is een goed voorbeeld: de meerderheid van de volksvertegenwoordiging is positief over Europa, terwijl veel meer burgers uiterst kritisch zijn. Burgers zullen de laatste jaren zeker niet enthousiaster zijn geworden over Europa, nu blijkt dat Europa niet alleen economische voordelen, maar zeker ook economische nadelen kan hebben. De vraag is wat nu te doen. Moeten politici gaan luisteren naar wat burgers in enquêtes zeggen?
Het is niet gemakkelijk te beslissen of Europa goed is voor Nederland of niet. Burgers geven hier wel hun mening over in allerlei enquêtes, maar de vraag is of burgers goed over die meningen hebben nagedacht. Veel burgers geven spontane antwoorden en hun mening is daarbij makkelijk te beïnvloeden, bijvoorbeeld door de vragen die worden gesteld. Van deze en andere problemen bestaan veel voorbeelden. Enquêtes geven niet altijd een goed beeld van wat burgers willen.
Veel politici willen graag naar burgers luisteren, al hoeven ze dat niet. Maar de vraag is of burgers blij worden als politici afgaan op de oordelen die burgers in enquêtes geven. Veel burgers denken dat ze gelukkiger worden als politici naar hen luisteren. Maar we kunnen ons serieus afvragen of dat waar is. Europa heeft bijvoorbeeld wel nadelen, maar er zijn ook voordelen. Misschien wordt de crisis wel erger als we uit Europa stappen. Dan hebben burgers in enquêtes opeens weer een andere mening en doen politici het weer verkeerd.
Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord.