In haar derde thriller De expat, neemt schrijfster Patricia Snel je mee in de wereld van misbruik en mensenhandel door de ogen van een expatvrouw in Singapore.
Julia’s expatleven lijkt jaloersmakend. Ze heeft een kast van een appartement, loopt alle feestjes af en hoeft door een maid niets in het huishouden te doen. Toch is de werkelijkheid minder sprookjesachtig. Paul, haar man, gaat volledig op in zijn werk en Julia heeft zelf moeite met het vinden van een baan. Ondertussen begint Paul zich steeds vreemder te gedragen en trekt een mysterieuze buurman Julia’s aandacht. Maar wat begint als een spannende flirt eindigt in een beklemmend kat-en-muisspel.
De expat zet je de eerste honderd pagina’s op het verkeerde been, een verveelde Nederlandse vrouw in Singapore heeft zin in een avontuurtje, je kunt de verhaallijn zo uittekenen. Het beeld van een slechte 50 Shades of Grey kopie besluipt de lezer, maar opeens is daar een omslag: de spanning wordt opgebouwd en van seks of romantiek is geen sprake meer.
Het boek leest, zoals het een literaire thriller betaamt, makkelijk weg. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en de rust is daarom ver te zoeken. Dat lijkt dan ook de grootste valkuil van De expat: de schrijfster laat geen ruimte voor het opbouwen van een basis.
Snel probeert – vooral in het eerste deel van het boek – de persoonlijkheden uit te diepen, maar dit lukt helaas niet. Een beeld van de personages moet ontstaan door kleine dialogen en zijspoortjes, maar deze zitten vaak vol clichés. Zowel haar man als beste vriendin (een alleenstaande expat) blijft gedurende het boek een vaag figuur.
Het chronologisch opgebouwde verhaal wordt af en toe onderbroken door mysterieuze scènes, een man houdt zich met paspoorten en andere vage zaken bezig. Deze ingeweven verhaallijn zorgt eerst voor positieve verwarring, maar die maakt later plaats voor verveeldheid: het is wel duidelijk waar dit naar toe gaat.
Ook Julia’s eigen personage blijft oppervlakkig. Gedurende het boek verandert ze in een heldhaftig figuur die in haar eentje wel even een heel netwerk van mensenhandelaren oprolt. Het is jammer dat de personages het verhaal een ongeloofwaardige draai geven, want Snel wekt de indruk goed te weten waar ze het over heeft.
De research van de schrijfster houdt het verhaal overeind. Snel woont en werkt sinds 2010 in Singapore en is niet alleen in omstandigheden maar ook in cijfers gedoken. Met De expat laat de schrijfster een duister deel van Singapore zien dat aan de orde van de dag is in het streng gereguleerde land. Hoewel ze af en toe een tikkeltje moraliserend overkomt is de boodschap duidelijk, Snel snijdt door middel van een roman een ingewikkeld onderwerp aan.
Na 250 pagina’s met een weinig verrassend einde is De Expat geen boek waar je nog dagen mee rondloopt, maar daar is het ook niet het genre naar. De snelheid en geloofwaardige research maken het tot een prima boekje voor de niet al te veeleisende lezer.
Uitgeverij: Mistral
Jaar: 2013-05-16
ISBN: 978 90 499 5409 3
Prijs: €16,90
Website auteur