Meatless Monday

20-05-2013 17:00

Mixen en matchen? Hoeft helemaal niet. Ook niet tijdens het eten, althans, qua voor en hoofdgerecht op meatless monday. Deze week twee totaal verschillende gerechten uit compleet verschillende keukens. Gewoon omdat het kan.

Balinese groentesoep

Nodig:
– 225 gram sperziebonen
– 1,2 dl kokend water
– 4 dl kokosmelk
– 1 teen knoflook
– 2 el groene currypaste
– 1 ui, in dunne ringen
– 2 laurierblaadjes
– 225 gram tauge
– 2el citroensap

Aan de bak

Dop je boontjes en kook ze 3-4 minuten in gezouten kokend water. Giet ze af, maar bewaar het kookvocht.

Schep 3-4el room van de kokosmelk en zet dit apart.

Verhit in een pan olie en bak de knoflook en ui glazig. Voeg de currypaste toe. Giet het kookvocht van bonen en de kokosmelk erbij.

Breng aan de kook en voeg de laurierblaadjes toe. Kook, zonder deksel, 15-20 minuten.

Voeg de bonen, tauge, room van de kokosmelk en citroensap vlak voor het opdienen toe.

Breng de soep indien gewenst op smaak met peper, zout en eventueel wat cayennepeper of paprikapoeder voor een pitje.

Champignonrisotto (met tuinerwten)

Nodig:
– 450 gram risotto rijst/arboriorijst
– 1 l groentebouillon
– 2,5 dl witte wijn
– 2 preien, dun gesneden
– 250 gram biologische champignons, gesneden
– 150 gram tuinerwten
– 2 tenen knoflook
– 2 el peperselie en 2el basilicum
– peper en zout
– 50 gram geraspte parmezaanse kaas

Aan de bak

Breng in 1 pan de bouillon en de wijn aan de kook. Laat op zacht vuur koken.

Verhit in een andere pan een scheutje olie en 25 gram boter. Voeg de prei en knoflook toe.

Voeg de rijst toe en blijf goed roeren tot de korrels doorzichtig worden.

Voeg 2,5dl wijnbouillon toe en roer tot al het vocht is opgenomen. Blijf in scheutjes vocht toevoegen en roeren tot het is opgenomen.

Wanneer je nog 4 scheuten over heb, voeg de champignons en tuinerwten toe.

Proef als je bijna door je vocht heen bent of de rijst al zacht genoeg is. Als de korrels nog te hard zijn, blijf dan nog even doorgaan met kokend water.

Roer als laatste alle kruiden en kaas er doorheen.

Variatietip: houd je niet van tuinerwten of wil je er iets stevigers doorheen? Je kunt ook kiezen om er broccoli doorheen te doen.

Heeft u een groente waar u heel graag eens iets anders mee zou willen doen, of een bepaalde keuken die u terug zou willen zien in Meatless Monday? Verzoekjes kunnen ingediend worden bij @linda_mertens.