Anneloes Kusters’ fascinatie voor adolescenten

21-05-2013 14:00

Fotografe Anneloes Kusters werd geboren in Nijmegen, en begon 20 jaar na die geboorte aan de Fotovakschool in Amsterdam. Inmiddels heeft ze de serie De Dames afgerond.

Amandine_01

De serie vindt plaats op een school in Antwerpen, genaamd ‘Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs’ ofwel ‘De Dames’ waar de leerlingen nog verplicht een uniform dienen te dragen en waar tevens een strikt schoolreglement onderdeel is van het zogenoemde opvoedingstraject.

Ilia01

De Dames draait om Kusters’ interesse in identiteit en het verhaal achter een persoon. Wie zijn zij? Ze heeft gekozen voor adolescente mensen in de serie. “Vanuit mijn eigen belevingswereld kan ik me erg goed inleven in de categorie jonge mensen omdat ik daar zelf nog maar net uit ben. Op die manier kan ik me dus goed met ze identificeren. Ik kan ze begrijpen,” zegt Kusters.

Jyoti02

“Wat mij zo enorm fascineert aan deze leeftijd, en dan praat ik toch vooral over de leeftijd tussen 14 en 20 jaar, is dat zij nog niet zo gevormd zijn en meer van zichzelf laten zien dan een volwassen persoon. Zij hebben vaak zo’n sterke gezichtsuitdrukking wat weer iets heel volwassens kan hebben maar tegelijkertijd zijn ze nog een kind.”

Marie-Sophie01

Dat is niet het hele verhaal achter de serie. “Een ander, voor mij, interessant gegeven dat gepaard gaat met adolescentie is identiteit. Kledingkeuze is een belangrijk middel om jezelf visueel uit te drukken. Maar wat gebeurd er op het moment dat je de beperking opgelegd krijgt van een verplicht schooluniform? Deze twee dingen, adolescentie en uniformiteit, wilde ik combineren om zo tot een verhaal te komen.”

Noami01better

“Mijn serie ‘De Dames’ is mijn favoriet tot nu toe. Ik ben geïnteresseerd in alle mensen, maar jongeren en hun zoektocht naar identiteit zijn een fascinatie voor mij. Dus ik zal nog veel meer van deze jongeren blijven fotograferen om de verscheidenheid in adolescenten nog meer te verkennen. Dat hoeven geen specifieke onderwerpen te zijn zoals ‘De Dames’ waar het leerlingen in uniform betreft, maar ik heb het nu over een breder scala aan adolescenten.”

Nora01better Petra01 Rani02_better

Meer van Anneloes Kusters’ werk zien? Bekijk haar website.