Japan kreeg vandaag de grootste beursdaling in twee jaar tijd voor zijn kiezen, de Nikkei sloot vandaag zo’n 7,3% lager. De laatste keer dat de beurs zo ver zakte stond er een kernreactor te lekken. Gelukkig werden er ook mensen flink rijker van.
Wie niet beter weet, zou denken dat er een bloedbad is uitgebroken op de Japanse beurs. Wie niet beter weet inderdaad. De klap naar beneden kon niet uitblijven na de bijna kunstmatige stijging van de afgelopen veertien dagen. Welke gezellige beursspelletjes gebeurde er in het land van de rijzende zon?
Als je geld wilt verdienen op de Japanse beurs, moet je deze dagen snel handelen. Beleggers die snel een graantje willen meepikken zijn dus afhankelijk van grillen op de markt. De koers ging dan wel keihard onderuit vandaag, maar komt daarmee op hetzelfde niveau als twee weken geleden.
Japan is een zieke man – het land heeft verhoudingsgewijs de hoogste staatsschuld ter wereld en nauwelijks groei – die zich even kon oprichten doordat de Japanse regering aankondigde flink te zullen investeren in de nationale economie. Dat klonk beleggers als muziek in de oren, en mede als gevolg van de aantrekkelijke lage Yen, werd de Nikkei naar het hoogste punt sinds 2008 gestuwd. De top werd afgelopen dinsdag bereikt, toen de beurs de hoogste koers bereikte in 5,5 jaar.
De aan- en verkooporders zullen we nog even moeten checken, maar de val van de Japanse beurs heeft weinig te maken met de veranderingen van een gemoedswisseling van de reële economie van Japan. Dit zijn de oude beurstrucs van goudzoekertjes met daghandelsgeest.
Een paar grote jongens anticiperen op goede bedrijfscijfers (de export zit in de lift vanwege de lage yen) en zagen hun voorspelling bevestigd door plotseling oplopende rentes op al jaren bedlegerige staatsobligaties.
Dan moet de belegger toeslaan. En dat deden ze ook. Complotdenkers wijzen dan meteen naar Westerse haaikapitalisten, en daarin zouden ze ook best eens gelijk kunnen hebben. Pensioenfondsen kunnen met hun dump- en aankoopspelletjes de beurzen meer manipuleren dan de John de Mol de uitslag van The Voice Of Holland.
Grote bleeder was Nissan dat 4% minder waard werd, omdat het autoconcern onbestuurbare auto’s heeft geleverd. Levensgevaarlijk, zou je denken!
Een woordvoerder van Nissan laat aan de TPO weten: ‘Niets aan de hand hier, de Micra stuurt prima, maar het is beter als we even wat schroefjes aandraaien, dan liggen ze net wat lekkerder in de bochten.’ Storm in een glas water dus, dat trekt wel weer bij. Net als de beurs.
Ondertussen stijgt de rente die Japan betaalt op langlopende staatsobligaties hard, wat problematisch is voor een land met een staatsschuld die 2,4 keer zo groot is als het nationaal inkomen. Hoewel de Japanse regering er alles aan doet om de rente laag te houden, besloten investeerders, na een potje financieel wishful thinking, massaal hun Japanse aandelen te dumpen, wat zorgde voor het einde van de korte opleving van de Nikkei.
En zo bleek de Japanse beurskrach niet meer te zijn dan een tijdelijk verkoudheidje. Dit rondje in het Japanse gokpaleis is gesloten. We zijn terug bij af.