Politiek

Minister Schippers trok als Kamerlid in 2008 zélf al aan de bel

23-05-2013 17:58

Minister Schippers van Volksgezondheid is vandaag in debat met de kamer over de zorgfraude. De minister ligt onder vuur en de SP en de PVV dreigen met een motie van wantrouwen tegen de bewindsvrouw. Voornaamste kritiek? Het aantal meldingen van zorgfraude rijst de pan uit en de informatievoorziening naar de Kamer laat zwaar te wensen over. Saillant detail: de minister die namelijk nu zo onder vuur ligt voor de zorgfraude, is dezelfde minister die hier vijf jaar geleden als Kamerlid al over aan de bel trok. Schippers diende, samen met Fleur Agema (PVV), een motie in die werd aangenomen om de zorgfraude aan te pakken. Een succesvolle motie, aangezien er in de jaren daarna veel fraude is opgespoord.

Het aantal meldingen van mogelijke zorgfraude is de afgelopen tijd explosief gestegen. Het gaat hierbij met name met het aantal ligdagen. Dat zijn exact de punten die al stonden in de motie van Schippers uit 2008. En de Nza constateert dat een groot aantal verzekeraars te weinig doet aan opsporing. Zij hadden dan ook weinig belang bij het aanpakken van de fraude omdat ze het geld (via de ex-post verevening) toch wel binnen kregen.

Als minister krijgt Schippers het na drie jaar zelf ook niet voor elkaar om grip op de zaak te krijgen. In een Algemeen Overleg met de Kamer op 10 april 2013 zegt zij daarover dat de verzekeraars wel formele controles deden maar `de materiële controle (waar het meest mee werd binnengehaald) helaas minder in het vizier hadden`. Het lijkt erop dat deze in 2013 weer opgestart zijn of worden.

OM en fraude

Ook vroeg Schippers in 2008 al aan toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink hoe het stond met de strafbaarheid van fraude: hoeveel sancties waren uitgedeeld en om hoeveel geld ging het nu precies? Minister Klink kon hier toen geen uitsluitsel op geven. Schippers vroeg om meer commitment van de minister om de fraude aan te pakken. Tijdens het AO van april 2013 gaf zij echter zelf aan ook nog steeds geen inzage te hebben in het aantal fraudegevallen dat wordt aangedragen bij het OM en in hoeveel gevallen dat geleid heeft tot fraude. Het wordt door het OM simpel weg niet apart bijgehouden. Vragen daarover zal zij verder doorgeleiden naar minister van Veiligheid en justitie. Het OM valt niet onder haar bevoegdheid en zij gaat er dus ook niet over. Het hadden de woorden van Klink kunnen zijn…

Begrijpelijke zorgnota’s

Het instrument om zorgfraude tegen te gaan is het consumenten inzage geven in de gedeclareerde zorgkosten met behulp van begrijpelijke zorgnota’s. De nota bevat (toen en nu nog steeds!) alleen een code en een bedrag. Hier valt dus niets aan te controleren. Dat wil Kamerlid Schippers in 2008 anders en roept de minister op dit snel te regelen. Toenmalige minister Klink geeft aan de zorgverzekeraars hier al een aantal keer op te hebben gewezen. Schippers eist echter commitment en Klink zegt toe dit snel te gaan regelen.  In november 2011 geeft Schippers als minister aan dat er de begrijpelijke zorgnota er echt moet komen en herhaalt dat vorige week nogmaals in een brief naar de Kamer.

We zijn inmiddels vijf jaar verder en de begrijpelijke zorgnota is er nog steeds niet! Minister Schippers, die in 2008 nog minister Klink het vuur aan de schenen legt over dat de nota er echt moet komen, heeft nu eindelijk toegezegd dat deze nota er per 1 januari echt zal zijn. Ze zal de zorgverzekeraars hierop aanspreken.

Zorgverzekeraars willen wel maar kúnnen niet

Overigens legt ze hierbij juist de druk bij de zorgverzekeraars. Hoewel de zorgverzekeraars uiteindelijk de nota richting patient zullen moeten versturen, zijn zij compleet afhankelijk van de aanlevering van data van de ziekenhuizen. Zij moeten immers doorgeven aan de zorgverzekeraars welke behandelingen de patiënt genoten heeft. Zonder deze informatie kunnen de zorgverzekeraars de heldere nota niet produceren, zoals zij dat gisteren per brief, al aangaven. Schippers is dus aan zet.

Kortom, de minister heeft in drie jaar tijd niet voor elkaar gekregen wat ze zelf als Kamerlid in 2008 al agendeerde. Opmerkelijk.

Peter Ruys is directeur van vergelijkingswebsite Zorgkiezer.nl