Dat iedereen moet bezuinigen maakt de ‘koninklijke’ NOS niet zoveel uit. Sterker nog, de burger mag wel wat meer betalen voor de omroep. Er moet weer kijk- en luistergeld worden geheven. Dat schrijven algemeen directeur Jan de Jong en zakelijk directeur Geert Hofman in het zogenaamde ‘Directieverslag 2012’.
De Nederlandse publieke omroep moet het vanaf 2015 met 200 miljoen euro minder doen. Vanaf 2016 komt daar nog eens 100 miljoen bovenop. Dat raakt ook de NOS, schrijven De Jong en Hofman. Jaarlijks acht miljoen euro minder om precies te zijn. “Dat is, ook in vergelijking met andere sectoren, een forse ingreep.”
De Jong en Hofman willen daarom terug naar het kijk- en luistergeld óf vaste bedragen per jaar. “Wij zijn dan ook ferm voorstander van een onafhankelijke financiering van de publieke omroep. Hetzij door vaste bedragen over meerdere jaren vast te stellen, hetzij door de terugkeer naar het aloude Kijk- en Luistergeld.”
De suggestie van de beide NOS’ers doet denken aan dat van NPO-voorzitter Henk Hagoort uit 2010. Hij pleitte destijds ook voor de herinvoering van het kijk- en luistergeld. Begin dit jaar werd duidelijk waarom: Hagoort kocht een url voor 100.000 euro en gooide er ook nog een logo van 93.000 euro tegenaan.
Het kijk- en luistergeld werd in 2000 afgeschaft. Ter compensatie van deze afschaffing werd het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting verhoogd met 1,1 procent.